Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
31.3.2023 16:01
Ministar Elmedin Konaković sastao se sa ambasadorom Države Katar u BiH Sultanom bin Ali Al-Khaterom

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se 31. marta 2023. godine sa ambasadorom Države Katar u Bosni i Hercegovini Sultanom bin Ali Al-Khaterom.

Razgovarano je o bilateralnim odnosima dvije prijateljske države, kao i o pitanjima koja su od zajedničkog interesa Bosne i Hercegovine i Katara. Potvrđeno je da Bosna i Hercegovina i Država Katar imaju vrlo dobre i prijateljske odnose, kako na bilateralnom tako i na multilateralnom planu, i da nemaju otvorenih pitanja. Iskazan je obostrani interes za dodatno jačanje odnosa, naročito po pitanju ekonomije i investicija.

Ambasador Al-Khater je čestitao ministru Konakoviću na imenovanju za ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i zaželio uspjeh u radu novog saziva Vijeća ministara BiH. Naglasio je interes investitora iz Katara za ulaganje u Bosnu i Hercegovinu, te je iskazao poseban interes za rješavanje administrativnih prepreka za državljane Katara u vezi sa vlasništvom nad nekretninama u Bosni i Hercegovini.

Ministar Konaković je informirao sagovornika o aktuelnoj političkoj situaciji i reformskim procesima na putu BiH ka EU. Zahvalio se na dosadašnjoj pomoći Katara našoj zemlji, naročito za donacije u vrijeme pandemije korona virusa. Ministar je podsjetio ambasadora na ranije upućene pozive visokim dužnosnicima Katara da posjete Bosnu i Hercegovinu izrazivši nadu da će te posjete biti realizirane u skoroj budućnosti.