Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
28.3.2023 12:26
Ministar Elmedin Konaković učestvuje na neformalnom sastanku Partnerske komisije Američko-jadranske povelje (A5)

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković učestvuje danas, 28. marta 2023. godine, na neformalnom ministarskom sastanku Partnerske komisije Američko-jadranske povelje (A5) u Skoplju.

Na sastanku, koji se održava u okviru predsjedavanja Republike Sjeverne Makedonije Američko-jadranskom poveljom (A5), razgovara se o sigurnosnoj situaciji, ratu u Ukrajini, regionalnoj saradnji i budućnosti A5.

Tokom prve sesije učesnici su raspravljali o mogućim načinima jačanja političke uloge i relevantnih instrumenata A5, kako bi se odgovorilo na trenutno sigurnosno okruženje i savremene izazove u regiji. Ministar vanjskih poslova BiH Konaković u svom obraćanju je istaknuo da je nakon dvadeset godina od pokretanja Američko-jadranske povelje predanost „načelu partnerstva“, koje je bilo prvo načelo Povelje potpisane 2003. godine, bilo uvijek značajno i vidljivo te danas potrebnije nego ikad. Ocijenio je da su naši zajednički napori kroz ovaj okvir saradnje značajno pridonijeli promicanju Politike otvorenih vrata NATO-a i jačanju saradnje i međusobne podrške našim težnjama za članstvo u EU. Naglasio je da su se partneri Povelje čvrsto obavezali u područjima kao što su demokratske reforme i stvaranje uslova za članstvo u NATO-u. Dodao je da je Bosna i Hercegovina napravila velike korake na tom putu.
“Danas su pred nama novi zadaci i izazovi. A5 je jedan od najvažnijih regionalnih mehanizama saradnje. Svijet je zatečen novim sigurnosnim izazovima i okolnostima, naizgled prilično nejasnim i pesimističnim, a ipak upravo te okolnosti potvrđuju i ponavljaju važnost zajedničkog rada, razumijevanja, saradnje i međusobnog pomaganja”, kazao je ministar i dodao da za regiju nema alternative osim ulaska u EU. Ocijenio je da je evropska perspektiva regije instrument očuvanja i širenja mira, stabilnosti i prosperiteta za sve zemlje jugoistočne Evrope. Ponovio je da je ruska agresija na Ukrajinu doprinijela podizanju svijesti EU o strateškoj važnosti regije Zapadnog Balkana. Naglasio je važnost saradnje, koja se temelji na međusobnom povjerenju i dobrosusjedskim odnosima, posebno u ovim turbulentnim vremenima kada se mora intenzivirati bilateralna i multilateralnu saradnja i dijalog za očuvanje demokratije, evropskih vrijednosti i mira.

Predviđeno je da se na marginama neformalnog sastanka ministar Konaković sastane sa domaćinom, ministrom vanjskih poslova Republike Sjeverne Makedonije Bujarom Osmanijem.

Bosna i Hercegovina je pristupila u punopravno članstvo Američko-jadranske povelje (A5) 2008. godine i od tada aktivno učestvuje u ovom forumu koji predstavlja regionalni okvir za odbrambenu i sigurnosnu saradnju. Države članice Američko-jadranske povelje su Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Sjeverna Makedonija i SAD, dok Srbija, Slovenija i Kosovo* učestvuju u formatu A5 kao posmatrači.


* Ovaj naziv ne prejudicira status, te je u skladu s rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a 1244/99 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o proglašenju nezavisnosti Kosova.