Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
27.3.2023 19:15
Bilateralne konsultacije Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Ministarstva vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine mr.sc. Josip Brkić predvodio je delegaciju Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine na bilateralnim konsultacijama ministarstava vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Savezne Republike Njemačke, koje su održane 27. marta 2023. godine u Berlinu. Delegaciju Ministarstva vanjskih poslova Njemačke predvodila je Anna Lührmann, državna ministrica za Evropu i klimu.

U fokusu razgovora bila su pitanja iz oblasti bilateralnih i multilateralnih odnosa, reformskih procesa na europskom putu Bosne i Hercegovine, Berlinskog procesa i sigurnosne saradnje.

Na sastanku je potvrđeno da su odnosi Bosne i Hercegovine i Savezne Republike Njemačke vrlo dobri i prijateljski, a institucionalna saradnja i intenzitet posjeta su na visokom nivou. Ocijenjeno je važnim zadržati dinamiku susreta dužnosnika dviju zemalja u kontekstu daljnjeg jačanja odnosa i saradnje. Istaknuto je da razvijena parlamentarna saradnja uveliko doprinosi razvoju dobrih i prijateljskih bilateralnih odnosa, naročito imajući u vidu da se Bosna i Hercegovina i u aktuelnom sazivu Bundestaga nalazi unutar parlamentarne Grupe prijateljstva za odnose sa zemljama Jugoistočne Evrope.

Zamjenik ministra Brkić je istakao važnost podrške koju Njemačka pruža našoj zemlji na putu europskih integracija i izrazio uvjerenje da će se ta podrška nastaviti. Kazao je da je od velike važnosti zadržati fokus Njemačke na podršci reformskom i integracijskom putu Bosne i Hercegovine. Izrazio je zadovoljstvo nastavkom angažmana Njemačke u okviru Berlinskog procesa koji daje konkretan doprinos unapređenju odnosa i saradnje između zemalja jugoistočne Evrope i Evropske unije. Također je izrazio zahvalnost Njemačkoj, kao jednom od najvećih bilateralnih donatora u Bosni i Hercegovini, na dugogodišnjoj značajnoj podršci razvoju Bosne i Hercegovine kroz razvojnu saradnju – tehničku i finansijsku.

Sagovornici su konstatirali da dvije zemlje imaju dobru saradnju u oblasti sigurnosti i odbrane. U tom smislu, zamjenik Brkić je pozdravio ponovno sudjelovanje njemačkih vojnika u sklopu misije EUFOR Althea u Bosni i Hercegovini, te snažnu podršku Njemačke reformi odbrambenog sistema u Bosni i Hercegovini.

Kada su u pitanju ekonomski odnosi, zamjenik Brkić je istakao da je Njemačka jedan od najvažnijih vanjskotrgovinskih partnera Bosne i Hercegovine i jedan od najvećih investitora, te iskazao interes za daljnje jačanje ekonomskih odnosa. Predložio je i unapređenje saradnje sa Njemačkom potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju u području turizma, imajući u vidu da je Njemačka visoko razvijena turistička zemlja, te bi iskustva i dobre prakse bile od velike koristi za razvoj sektora turizma u Bosni i Hercegovini.

Tokom susreta je istaknuta dugoročna saradnja sa Njemačkom u oblasti stručnog obrazovanja i osposobljavanja i obrazovanja odraslih za povećanje zapošljavanja mladih u BiH. U stvaranju nove ekonomske perspektive za mlade ljude u Bosni i Hercegovini, poseban akcenat je stavljen na dualno obrazovanje i podršku koju Njemačka pruža Bosni i Hercegovini kroz Projekt „Strukovno obrazovanje“.

Državna ministrica Lührmann je istakla da Njemačka sa posebnim interesom prati situaciju u regiji, a naročito situaciju u našoj zemlji, istakavši da se Njemačka snažno zalaže za perspektivu Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji i da je Bosna i Hercegovina visoko na političkoj agendi Njemačke. Naglasila je da će Njemačka nastaviti zagovarati demokratske procese i reforme u Bosni i Hercegovini, te da Bosna i Hercegovina mora uložiti dodatne napore u provedbi reformi kako bi postigla napredak. 

Na sastanku je bilo riječi i o drugim pitanjima, kao što su programi diplomatske razmjene, podrške u kandidaturama za razne pozicije u međunarodnim organizacijama i tijelima, te sporazumi za koje je pokrenuta inicijativa, odnosno pokrenut postupak za njihovo zaključivanje.