Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
22.3.2023 12:30
Ministar Konaković sastao se sa ministrom vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peterom Szijjartom

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se danas, 22.marta 2023. godine sa ministrom vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peterom Szijjartom.

Ministri su izrazili obostrano zadovoljstvo dobrim bilateralnim odnosima dvije zemlje i naglasili želju da se takav pravac zadrži i razvija i ubuduće.

Ministar Konaković zahvalio je Mađarskoj na podršci koju je dala Bosni i Hercegovini u procesu dobijanja kandidatskog statusa. Razgovarano je o  trenutnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini  i aktivnostima koje se poduzimaju u cilju što bržeg napredovanja na putu prema EU.

Ministri su razgovarali o krizama  koje je izazvao rat u Ukrajini, pozdravili organizovanje Sajma energetike koji upravo traje u Trebinju,  nastojanjima da se poveća obim trgovinske saradnje između Bosne i Hercegovine i Mađarske, saradnji u oblasti obrazovanja, poljoprivrede i sveukupnoj saradnji državnih institucija dvije zemlje. Posebno je bilo govora o migrantskoj krizi, kapacitetima koje Bosna i Hercegovina trenutno ima u borbi protiv posljedica koje ta kriza izaziva i potrebi većeg angažmana Europske unije kako bi se Bosni i Hercegovini bilo lakše suočiti sa teškoćama. 

Ministar Konaković naglasio je specifičnost geografskog položaja Bosne i Hercegovine i njeno nastojanje da njeguje svestrano dobre odnose sa susjedima, regionom i šire. Istakao je opredjeljenost  Bosne i Hercegovine  prema EU i NATO-u, navodeći da je to svakako prioritet te je  neophodno slijediti dinamiku i redosljed aktivnosti koje će i dovesti do tog cilja.