Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
9.3.2023 20:03
Ministar Konaković susret se sa specijalnim izaslanikom Njemačke za Zapadni Balkan Manuelom Sarrazinom

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković susreo se 09.marta 2023. godine sa specijalnim izaslanikom vlade Savezne Republike Njemačke za Zapadni Balkan Manuelom Sarrazinom.

Ministar Konaković istakao je pozitivan značaj dejstva koji je na Bosnu i Hercegovinu ostvarilo  dobivanje kandidatskog statusa te paralelno s tim uspješna  uspostave nove političke klime u Bosni i Hercegovini, a sve se očitovalo brzim formiranjem vlasti na  državnom nivou. Istakao je da Bosna i Hercegovina čvrsto ostaje na putu koji vodi prema EU i  ponovo podcrtao da građani u Bosni i Hercegovini žele osjetiti pozitivne pomake prije svega. S tim u vezi osvrnuo se na na potrebu što skorijeg formiranje vlasti na ostalim nivoima. Ministar je realnu političku situaciju u Bosni i Hercegovini naveo kao nešto čega je „nova politička garnitura“ svakako svjesna ali i da se čini sve kako bi i se i za to našlo adekvatno rješenje. Njemačka je dokazani veliki prijatelj Bosni i Hercegovini i ono što Bosna i Hercegovina izuzetno cijeni su napori koje Njemačka ulaže u Bosnu i Hercegovinu kroz investicijsku razvojnu pomoć. Ministar je ocijenio da je to pravi put da se napravi pozitivan korak ka izlasku iz političke depresije u koju su narodi u Bosni i Hercegovini zapali. To se očituje kroz ubrzano iseljavanje radno sposobnog stanovništva, a investicije su ono što može paralelno sa političkim razvojem pokrenuti i svaki drugi razvoj kako bi država napredovala.

Specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Manuel  Sarrazin složio se sa konstatacijom da je kandidatski status Bosne i Hercegovine svakako  inspiracija i Njemačkoj strani koja je itekako svjesna potencijala koje Bosna i Hercegovina posjeduje i da dolazi sa porukom da i u Bosni i Hercegovini ali i u regionu Zapadnog Balkana Njemačka svakako želi uraditi ono što je za sve zemlje regiona najbolje. Specijalni izaslanik je istakao kako je svjestan i političkog i ekonomskog trenutka te da smatra kako je svakako potrebno određeno vrijeme i pažljivo postupanje te još jednom potvrdio čvrstu opredjeljenost Vlade Savezne Republike Njemačke za dijalogom i pomaganjem u traženju konstruktivno dobrih rješenja za Bosnu i Hercegovinu i cijeli region Zapadnog Balkana.