Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
2.3.2023 15:30
Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH mr.sc. Josip Brkić sastao se s zamjenikom glavne direktorice Svjetske trgovinske organizacije (WTO) Zhang Xiangchenom

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine mr.sc. Josip Brkić učestvovao je 02. marta 2023. godine u radu Segmenta na visokoj razini u okviru 52. zasjedanja Vijeća za ljudska prava UN u Ženevi.

Na marginama sesije sastao se sa zamjenikom glavne direktorice  Svjetske trgovinske  organizacije (WTO) Zhang Xiangchenom. Razgovarano je o daljnjim koracima u pregovorima za članstvo  Bosne i Hercegovine u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji.

Zamjenik ministra  Brkić upoznao je zamjenika   Zhanga o angažmanu državnih institucija i Vijeća ministara BiH i opredijeljenosti ka rješavanju otvorenih tehničkih pitanja u pristupnim pregovorima s Ruskom Federacijom, kao jednog od sljedećih koraka u pregovorima.
Takođe je sagovornika upoznao s aktuelnim ekonomskim kretanjima u zemlji, razmjeni roba i usluga u regiji, kao i potencijalima energetskog sektora u BiH, s posebnim naglaskom na iskorištavanje obnovljivih izvora energije. Posebno je bilo govora i o dodjeljivanju kandidatskog statusa BiH, te je potvrđeno kako svako članstvo Bosne i Hercegovine na multilateralom planu, a posebno u  organizaciji kakva je Svjetska trgovinska organizacija, jača naše institucije i zemlju. Proces integrisanja u EU i multiraleralni sastav važni su za reforme same zemlje.

Zamjenik Zhang je ohrabrio BiH da nastavi na putu ka članstvu u WTO, te ponudio tehničku podršku u nastavku pregovora.

Na kraju sastanka zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić je uputio poziv zamjeniku glavne direktorice Svjetske trgovinske organizacije   Zhangu da posjeti BiH i da Svjetska trgovinska organizacija i na taj način učini cijeli pristupni proces vidljivijim.

Zahtjev Bosne i Hercegovine za pristupanje Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) podnešen je 1999. godine, a pregovori su otvoreni 2003. godine. Do sada, u okviru WTO Radne grupa za BiH, održano je ukupno 13 rundi pregovora.