Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
2.3.2023 14:46
Zamjenik ministra Josip Brkić učestvovao na sjednici Vijeća za ljudska prava UN u Ženevi

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine mr.sc. Josip Brkić učestvovao je 02. marta 2023. godine u radu Segmenta na visokoj razini u okviru 52. zasjedanja Vijeća za ljudska prava UN u Ženevi.

Zamjenik Brkić se u svom obraćanju zahvalio i podržao napore i ulogu koju Vijeće za ljudska prava ima u promociji ljudskih prava na globalnom razini. Čestitao je ambasadoru Vaclavu Baleku preuzimanje dužnosti predsjednika Vijeća za ljudska prava za 2023. godinu i zahvalio ambasadoru  Federicu Villegasu na predanom radu tokom  2022. godine. Takođe, čestitao  je Volkeru Turku, novoimenovanom visokom povjereniku, i njegovom uredu za proaktivnu ulogu u rješavanju izazova s kojima se suočavaju sva naša društva posebno  u kontekstu ljudskih prava.

Istakao je podršku  Bosne i Hercegovine Turskoj i Siriji nakon razornih zemljotresa  kao i žaljenje zbog ruske agresije u Ukrajini koja traje već godinu dana. Naveo je da napori međunarodne zajednice moraju biti usmjereni na zaštitu ljudskih prava ranjivih skupina te stoga pozdravio aktivnosti UN-ovog Ureda za koordinaciju humanitarnih poslova  (UNOCHA)  i Visokog povjerenstva UN za izbjeglice  (UNHCR) za Plan humanitarnog odgovora za 2023. godinu.

Zamjenik Brkić se osvrnuo na rekordno brzu uspostavu vlasti u Bosni i Hercegovini nakon izbora u oktobru 2022. godine. Nadalje, kako su se složile sve vladajuće stranke, Izborni zakon bi trebao biti izmijenjen najkasnije u roku od šest mjeseci od konstituisanja  Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. Ovi amandmani takođe su dio obaveza koje je parlamentarna većina dobila od Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i Europskog suda za ljudska prava. Kako postoji nekoliko modela, nekoliko rješenja koja još treba doraditi, uvjeren sam da ćemo vrlo brzo doći do dogovora oko izmjena. Za to postoji politička volja na svim stranama.

Naglasio je pozitivne iskorake po pitanju naše budućnosti u Europskoj uniji dobivanjem kandidatskog statusa za članstvo u EU, te ispunjavanje obaveza koje je rezultiralo kao podstrek za približavanje standardima EU što je svakako i  područje ljudskih prava i temeljnih sloboda. Bosna i Hercegovina je predana reformskim procesima na putu prema EU i NATO integracijama.

U svom obraćanju zamjenik Brkić je istaknuo da će  Bosna i Hercegovina i dalje biti aktivno uključena u rad multilateralnih foruma o ljudskim pravima i humanitarnim pitanjima i snažan je zagovornik zaštite ljudskih prava i temeljnih sloboda u skladu sa međunarodnim instrumentima koje je potpisala i obavezama koje nastaju iz tih ugovora.

Tokom zasjedanja Vijeća u Ženevi, zamjenik Brkić sastao se s azerbajdžanskim kolegom Elnurom Mammadovim. Razgovarano je o bilateralnim odnosima između Bosne i Hercegovine i Azerbajdžana, o političkoj, sigurnosnoj i energetskoj situaciji u Europi i predstojećim političkim konsultacijama dva ministarstva u Bakuu.