Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
23.2.2023 15:33
Ministar Elmedin Konaković sastao se sa premijerom Crne Gore Dritanom Abazovićem

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković tokom službene posjete Crnoj Gori sastao se danas, 23. februara 2023. godine, sa predsjednikom Vlade Crne Gore Dritanom Abazovićem.

Predsjednik Vlade Dritan Abazović čestitao je ministru Konakoviću preuzimanje dužnosti i brzo formiranje Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. Kazao je da je Crna Gora iskreni prijatelj Bosni i Hercegovini i da je  svakako u fokusu Crne Gore razvijanje brojnih mogućnosti saradnje između dvije zemlje. 
Istakao je kako upravo bilateralni odnosi BiH i Crne Gore mogu poslužiti kao primjer uspješne saradnje, te da Crna Gora u potpunosti poštuje teritorijalni integritet i suverenitet BiH i podržava europsku agendu Bosne i Hercegovine.

Ministar vanjskih poslova Konaković zahvalio se na gostoprimstvu i kazao da je ovo prilika da se razgovara i o nekim važnim temama i kvalitetnim zajedničkim projektima o kojima će više govora biti u narednom periodu. Istakao je da je politička stabilnost na Balkanu pretpostavka za svaki daljnji međusobni razvoj i da  posjete zemljama u susjedstvu pokazuju naše jasno opredjeljenje.
Naveo je da je saradnja Crne Gore i Bosne i Hercegovine pitanje zajedničkih šansi.

Naglasili su da je dobrosusjedska politika koja promoviše univerzalne vrijednosti imperativ obje zemlje.