Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
22.2.2023 19:07
Ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković sastao se sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine boravi u službenoj posjeti Crnoj Gori gdje se večeras, 22. februara 2023. godine, sastao sa predsjednikom Milom Đukanovićem.

Đukanović je izrazio zadovoljstvo što je ministar Konaković u posjeti Crnoj Gori ističući da je ovako brza posjeta potvrda naših međusobnih dobrih odnosa.

Čestitao je na novoj funkciji uz želje da njegov rad u ovoj oblasti doprinese međunarodnoj afirmaciji Bosne i Hercegovine.

Dodao je da naše bilateralne odnose smatra dobrim i prijateljskim. Istakao je potpisani ugovor o granici između Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Također, ukazao je na nužnost unaprjeđenja međusobne saobraćajne infrastrukture što bi poboljšalo i turizam, trgovinsku i ekonomsku saradnju, a što je najvažnija šansa u daljem razvoju naših bilateralnih odnosa.

Crna Gora je bezrezervno na strani teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH uz poštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma.
Čestitao je i kandidataki status i poručio kako su EU i NATO put bez alternative.

Konaković se zahvalio na dobrodošlici, te je kazao da je posjetama zemljama regiona, između ostalog i Crnoj Gori, želio djelima pokazati naše prioritete.

Istakao je činjenicu da Bosna i Hercegovina i Crna Gora ostvaruju svestranu institucionalnu saradnju u brojnim oblastima čemu će ostati predana i u narednom periodu, te da je to država sa kojom nemamo otvorenih pitanja.

Dodao je da kontinuitet političkog dijaloga treba nastaviti i u narednom periodu razmjenom posjeta na visokom i najvišem nivou, te je iskoristio priliku da uputi poziv predsjedniku Đukanoviću da dođe u posjetu Bosni i Hercegovini.