Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
22.2.2023 17:15
Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH mr.sc. Josip Brkić sastao se sa delegacijom Pododbora za sigurnost i odbranu Evropskog parlamenta

Zamjenik ministra vanjskih poslova i predsjedavajući Komisije za saradnju s NATO-om Bosne i Hercegovine mr.sc. Josip Brkić sastao se 22. februara 2023. godine sa delegacijom Pododbora za sigurnost i odbranu (SEDE) Evropskog parlamenta.

Na sastanku se razgovaralo o putu BiH u EU i saradnji s NATO-om, aktuelnoj političkoj i sigurnosnoj situaciji u našoj zemlji, regionalnoj saradnji te globalnim sigurnosnim izazovima s refleksijom na BiH.

Zamjenik ministra Brkić naglasio je važnost pomoći, podrške i angažmana institucija Evropske unije kada je riječ o evropskim i euroatlantskim integracijama BiH. Istaknuo je da su saradnja Bosne i Hercegovine i NATO-a, kao i EU integracije, uz razvoj dobrosusjedskih odnosa i jačanje regionalne saradnje, prioriteti vanjske politike Bosne i Hercegovine.

Govoreći o regionalnoj saradnji i stabilnosti u kontekstu izazovnog sigurnosnog okruženja, sa posebnim naglaskom na proces evropskih i euroatlantskih integracija, zamjenik je naglasio značaj Američko-jadranske povelje koja predstavlja veoma efikasnu platformu za saradnju i regionalne integracije.

Zamjenik Brkić je tokom razgovora sa delegacijom SEDE istaknuo važnost uloge Misije EUFOR ALTHEA u BiH te podcrtao da je EUFOR ALTHEA u našoj zemlji jedan od elemenata sigurnosti. Dodao je da je uloga EUFOR-a u BiH od izuzetno značajna u procesu izgradnje i očuvanja međusobnog povjerenja, mira i stabilnosti.

Članovi delegacije SEDE su pozdravili dodjelu kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini za članstvo u Evropskoj uniji te naglasili da je riječ o odluci koja predstavlja snažnu poruku i motivaciju našoj zemlji za nastavak procesa reformi, prije svega ispunjavanja 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o članstvu BiH u EU.