Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
21.2.2023 14:09
Ministar Konaković susreo se sa premijerom Plenkovićem

U toku zvanične posjete Republici Hrvatskoj ministar Elmedin Konaković susreo se 21. februara 2023. godine i sa predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejom Plenkovićem.

Plenković je poželio dobrodošlicu Konakoviću, te čestitao vladajućim strankama u BiH na najbržem uspostavljanju Vijeća ministara u vrijeme kada  je to malo ko očekivao.

Ministar Konaković je istakao da su ohrabrujuće poruke koje stižu iz Hrvatske da se neće graditi zidovi i tvrđave prema BiH, te da postoji naznaka neke nove ere u odnosima među strankama i državama regije.

Plenković je skrenuo pažnju na blizinu europskih izbora koji su zakazani za narednu godinu, te je istakao da je ova godina ključna za brzi preokret imidža koji Bosna i Hercegovina ima u europskim krugovima.

On je pozvao na saradnju i istakao da bi ova godina trebala biti iskorištena kao prilika za pozitivne promjene.

Konaković je prilikom sastanka kazao i da je svjestan  kompleksnosti važnih tema o kojima se treba raspravljati, te ne sporeći bitnost odnosa ove dvije države, ipak treba unutrašnju i vanjsku politiku naše države voditi u institucijama BiH, te da je pitanje izbornog zakonodavstva i izmjene ustava isključivo unutrašnje pitanje BiH koje treba rješavati.