Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
21.2.2023 13:57
Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković boravi u zvaničnoj posjeti Republici Hrvatskoj

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković boravi u zvaničnoj posjeti Republici Hrvatskoj. Danas, 21. februara 2023. godine susreo se sa domaćinom posjete ministrom vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordanom Grlić Radmanom.

Grlić Radman zahvalio se na posjeti i pohvalio dosadašnji afirmativni nastup ministra Konakovića koji obećava plodnu i dobru saradnju Bosne i Hercegovine sa Republikom  Hrvatskom, ali i drugim europskim državama a radi dobrobiti građana/ki BiH.
U novom sazivu Vijeća ministara BiH Grlić Radman je kazao  da vidi proeuropskog partnera sa kojim će imati mogućnost sarađivati na svim poljima. Pozdravio je kandidatski status navodeći kako se Republika Hrvatska od prvih dana zalagala i nastavit će se zalagati za europski put BiH.
On je naglasio da Hrvatska nije i neće graditi tvrđavu prema BiH bez obzira što je članica Šengena i EU.
Dodao je da samo ravnopravan i konstruktivan dijalog mogu doprinijeti dobrim odnosima dvije države.
Prekogranična saradnja Hrvatske i BiH jako je važna. Prometna infrastruktura, jačanje energetskog resursa i prenos znanja kod pristupa Europskoj uniji su oblasti u kojima  se Hrvatska u potpunosti stavlja na raspolaganje.

Ministar Konaković je kazao da politike populizma, sukoba, glasnog nadmudrivanja nisu do sada donijele ništa građanima/kama BiH, te je dodao da ne pripada generaciji koja na problematiziranju teških tema pravi političke poene.
Smatra da je ključno za rješavanje međusobnih otvorenih pitanja razgovor i nema iluzija da će sva međusobna pitanja brzo riješiti, ali zajednička sjednica vlada obje države koja je načelno dogovorena za šesti mjesec ove godine, bit će prilika da se otvorenim diplomatskim dijalogom krene u rješavanje jedne po jedne teške teme. 

Ministar vanjskih poslova BiH jasno je još jednom dao do znanja da su prioriteti BiH NATO i EU integracije, ali je isto tako dodao da namjerava raditi i na učvršćivanju veza sa Istokom  na način da naše dosadašnje krize pretvori u šanse zaključujući da je BiH dugo bila tuđe bitke i da smatra da je sada vrijeme da bijemo lične bosansko-hercegovačke bitke.

U nastavku posjete ministar Konaković susrest će se sa premijerom Plenkovićem i predsjednikom RH  Zoranom Milanovićem. Organizirani su i susreti sa bh. dijasporom.