Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
18.2.2023 20:39
Ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković u Minhenu učestvovao na okruglom stolu na temu „EU perspektiva država Zapadnog Balkana - tako blizu, a tako daleko“

Okrugli sto na temu „EU perspektiva država Zapadnog Balkana - tako blizu, a tako daleko“ okupio je sinoć, 18. februara 2023. godine u Minhenu, predstavnike vlada, parlamentarce, akademske i think-thank zajednice,  kao i predstavnike privatnog sektora iz država regiona, a kako bi svi zajedno razgovarali o procesu pristupanja Evropskoj uniji, ruskom uticaju na Zapadnom Balkanu, mogućnostima zapošljavanja mladih kako bi se spriječilo njihovo iseljavanje, unaprjeđenju razvoja ekonomije itd.
 
Učešće je uzeo i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković.
 
Posebno je izrazio zadovoljstvo dodjeljivanjem kandidatskog statusa Bosni i  Hercegovini, te opredjeljenost provođenju reformskih procesa u kontekstu implementacije 14 ključnih prioriteta.
 
Naglasio je važnost i značaj redovnih konsultacija između država članica Evropske unije i zemalja iz procesa pristupanja, te kako se nada da će se takav način međusobne saradnje intenzivirati u budućnosti, s obzirom da je i Evropsko vijeće pozvalo na unaprjeđenje i postepenu integraciju regiona već tokom samog procesa proširenja.

Međunarodni zvaničnici koji su moderirali sastanak nisu krili zadovoljstvo brzim formiranjem vlasti u BiH i budžetom čije usvajanje slijedi, referirajući se pri tome na činjenicu da to do sada nije bio slučaj.
 
Konaković je također prokomentarisao i Berlinski proces naglašavajući da će BiH nastaviti aktivno biti dijelom ovog procesa, te je kazao da se nada i brzom ratificiranju potpisanih sporazuma čiji je cilj regionalno povezivanje, slobodno kretanje građana Zapadnog Balkana, posebno veća mobilnost studenata, istraživača i profesora.

Učesnici panela izrazili su svoju spremnost da aktivno sudjeluju u realizaciji reformskih procesa, ali su također kazali kako očekuju i od Evropske unije da se aktivnije involvira i angažuje u državama Zapadnog Balkana kako one ne bi pale pod ruski i druge uticaje.
 
Okruglom stolu prisustvovali su, između ostalih, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, predsjednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski, premijer Kosova* Albin Kurti, potpredsjednik Vlade Republike Srbije i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić, brojni ministri iz regiona, te predstavnici međunarodne zajednice.

*Ovaj naziv ne prejudicira status, te je u skladu sa Rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a 1244/99 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.