Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
17.2.2023 12:57
Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković sastao se sa ministricom vanjskih poslova SR Njemačke Annalenom Baerbock

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković danas i sutra učestvuje na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji.

Na marginama konferencije jutros je upriličen bilateralni susret sa ministricom vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke Annalenom Baerbock.

Tom prilikom ministar Konaković istakao je dugogodišnju uspješnu institucionalnu saradnju ove dvije države, te je naglasio da Njemačku vidi kao jednog od glavnih zagovornika Bosne i Hercegovine u Evropi.

Ministrica vanjskih poslova Njemačke, Baerbock, pozdravila je kandidatski status koji je BiH dobila, te je ukazala na nužnost provođenja reformskih procesa, u kontekstu implementacije 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

Bilo je govora i o razvojnoj saradnji između Njemačke i BiH gdje je izražena spremnost obje strane da se nastavi raditi na njenom unaprjeđenju, s obzirom da je Njemačka jedan od najvažnijih vanjskotrgovinskih partnera BiH.

Kao važne teme na kojima je potrebno nastaviti sarađivati, pomenute su i odbrana i sigurnost.

Najavljena je i veća prisutnost Njemačke, kako u Bosni i Hercegovini, tako i na Balkanu, te nedvojbena podrška evropskom putu naše države.