Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
15.2.2023 13:27
Ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković sastao se sa ministrom vanjskih poslova Republike Turske Mevlütom Çavuşoğluom

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se 15. februara 2023. godine u Ankari sa ministrom vanjskih poslova Republike Turske Mevlütom Çavuşoğluom, u okviru njegove posjete zemljotresom pogođenim područjima Turske.

Na sastanku delegacija Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Ministarstva vanjskih poslova Republike Turske razgovarano je o tragediji koja je zadesila Tursku i Siriju, pomoći koju je uputila Bosna i Hercegovina, te odnosima dviju zemalja. Nakon sastanka šefovi diplomatija Bosne i Hercegovine i Republike Turske održali su zajedničku konferenciju za medije.

Obraćajući se medijima, ministar Konaković je još jednom izrazio najdublje saučešće vlastima i turskom narodu zbog razornog zemljotresa koji je odnio desetine hiljada ljudskih života. Istakao je kako je opredijeljenost Bosne i Hercegovine da pomogne narodu Turske neupitna, i da su Bosanci i Hercegovci pokazali koliko veliko srce imaju.

„Imali smo drugi plan. Naš plan je bio da dolaskom na Antalija diplomatski forum još jednom potvrdimo važnost odnosa naše dvije zemlje, naglasimo koliko je Turska i turski narod u vrhu prioriteta bh. vanjske politike i to su bili planovi za neka sretna vremena. Ove okolnosti su nas motivirale da promijenimo svoje rasporede i da dolaskom u Tursku pokažemo i suštinski i simbolično da čvrsto stojimo uz narod Turske i vlasti turske države”, poručio je ministar Konaković.

Ministar Konaković je podsjetio da su u svim krizama u historiji Bosne i Hercegovine, uključujući i poplave koje su pogodile našu zemlju 2014. godine, prvi u pomoć pritekli uglavnom predstavnici turske vlasti, na čemu im je izrazio veliku zahvalnost. 

"Turski timovi bili su među prvima ili prvi na terenu zajedno sa našim u spašavanju ljudskih života. Ponosan sam na činjenicu da je Bosna i Hercegovina među onima koji su poslali najviše ljudi u svojim spasilačkim timovima i da su se ti timovi već dokazali i spasili nekoliko ljuskih života. U poređenju sa velikim svjetskim ekonomijama mi nismo tako razvijena zemlja i snažna ekonomija, ali je naša emocija i opredjeljenje da budemo uz narod i vlasti Turske u ovom trenutku zaista neupitna", naglasio je ministar.

Dodao je da će BiH i dalje u svojim kapacitetima, koliko bude u mogućnosti, pružiti i materijalnu, ljudsku i svaku drugu pomoć u obnovi razrušenih područja u Turskoj.

"Drago mi je da sam se još jednom uvjerio koliko je jaka turska nacija i država. Uspjeli ste za kratko vrijeme, u ovako teškoj situaciji, pokazati koliko ste jaka nacija i koliko ste primjer cijelom svijetu“, kazao je ministar.

Govoreći o bilateralnim odnosima dvije države, ministar Konaković je izrazio nadu da će se, na području ekonomije i bilateralnih odnosa, dodatno institucionalno jačati odnosi Bosne i Hercegovine i Turske. Podsjetio je da su euroatlantske integracije jedan od prioriteta vanjske politike Bosne i Hercegovine i da je BiH dobijanjem kandidatskog statusa potvrdila tu opredijeljenost i da predano radi na ispunjenju 14 prioriteta. Naglasio je da je pored euroatlantskog puta važno zadržati i jačati snažne veze sa Turskom i drugim zemljama koje dolaze sa istoka jer to ima svoju i kulturnu i historijsku i suštinsku vrijednost.

Ministar Çavuşoğlu se zahvalio Bosni i Hercegovini koja je, kako je istakao, u teškim trenucima pokazala veliku solidarnost i prijateljstvo. Zahvalio se na pomoći bh. spasilaca i ostalim humanitarnim akcijama iz Bosne i Hercegovine. Ponovio je punu podršku Turske teritorijalnom integritetu i suverenitetu Bosne i Hercegovine, kao i podršku euroatlantskim integracijama.

Ministar Konaković će danas posjetiti i Hatay koji je pogođen  razornim zemljotresom, kako bi iskazao zahvalnost spasilačkim timovima iz Bosne i Hercegovine koji su, kako je kazao „bez oklijevanja, ne čekajući neke administrativne procedure, pojurili na mjesta stradanja“.