Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
14.2.2023 16:16
Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH mr.sc. Josip Brkić održao sastanak sa šefom Delegacije EU u BiH Johannom Sattlerom i ambasadorima zemalja članica EU

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić sastao se 14. februara 2023. godine sa šefom Delegacije EU u BiH i specijalnim predstavnikom Evropske unije u Bosni i Hercegovini ambasadorom Johannom Sattlerom i ambasadorima zemalja članica EU u našoj zemlji.

Sastanak je organizovan u kontekstu podrške prijedlogu rezolucije koja će se naći na dnevnom redu Opšte skupštine Ujedinjenih naroda uoči prve godišnjice ruske agresije na Ukrajinu. Riječ je o prijedlogu rezolucije pod nazivom “Načela na kojima se temelji sveobuhvatan, pravedan i trajan mir u Ukrajini“ u skladu s principima Povelje Ujedinjenih naroda, u kojoj se, među ostalim, podsjeća na obavezu svih država da se u svojim međunarodnim odnosima suzdrže od prijetnje ili upotrebe sile protiv teritorijalnog integriteta ili političke nezavisnosti bilo koje države. Istaknuto je i da bi nakon godinu dana od ruske agresije na Ukrajinu postizanje sveobuhvatnog pravednog i trajnog mira predstavljalo značajan doprinos jačanju međunarodnog mira i sigurnosti.

Zamjenik ministra Brkić je tokom sastanka naglasio da Bosna i Hercegovina, kao zemlja koja je prošla rat, koji je ostavio duboke ožiljke, osjeća puno suosjećanje, duboku empatiju i solidarnost s narodom Ukrajine. Istaknuo je da je BiH, prema Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju (SAA), ali i prema važećoj Strategiji za vanjsku politiku, koju je usvojilo Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, obavezna pridružiti se stavovima EU. Ocijenio je da je takva politika pridruživanja stavovima i odlukama EU posebno važna za BiH nakon dobijanja statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.