Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
14.2.2023 15:59
Zamjenik ministra vanjskih poslova mr. sc. Josip Brkić sastao se sa delegacijom Parlamentarne grupe za jugoistočnu Evropu njemačkog Bundestaga

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine mr. sc. Josip Brkić sastao se 14. februara 2023. godine sa članovima delegacije Parlamentarne grupe za jugoistočnu Evropu njemačkog Bundestaga Josipom Juratovićem, Borisom Mijatovićem i Thomasom Hackerom.
Teme razgovora bile su aktuelna politička situacija u BiH, evropske integracije, bilateralni odnosi BiH i SR Njemačke, regionalna saradnja te sigurnosni izazovi uslijed ruske agresije na Ukrajinu.

Zamjenik ministra Brkić izrazio je zahvalnost Saveznoj Republici Njemačkoj na njenom interesu, emociji i posvećenosti regiji Zapadnog Balkana, posebno kada je riječ o podršci na putu u EU. Naglasio je da je i BiH, kao i zemlje regije, dio Evrope, te da se želi što prije integrirati u evropsku obitelj. Ocijenio je da je evropska integracija regije više nego ikad važna za stabilnu i sigurnu evropsku budućnost. Podsjetio je da se ove godine obilježava 20 godina od summita u Solunu, na kojem je obećana evropska budućnost Zapadnog Balkana. Izrazio je nadu da će se razlozi za političku nestabilnost regije okončati proširenjem EU na Zapadni Balkan. Dodao je da u tom procesu vrlo važnu ulogu ima i službeni Berlin. U tom smislu, izrazio je zahvalnost na otvaranju dijaloga o budućnosti Zapadnog Balkana u Bundestagu te istaknuo da na našem putu u EU trebamo prijatelje i partnere, posebno kada je riječ o političkoj stabilnosti i pomirenju. Potom se osvrnuo na usvajanje rezolucije prošle godine u Bundestagu pod nazivom „Podrška Bosni i Hercegovini na putu ka boljoj budućnosti“, od koje se očekivala izbalansiranost, a ne zloupotreba u predizborno vrijeme. Izrazio je zadovoljstvo što će posjeta članova njemačke delegacije svim dijelovima BiH doprinijeti boljim upoznavanjem sa situacijom u našoj zemlji te doprinijeti novom svjetlu,  spoznajama i stavovima u Bundestagu, utemeljenim, prije svega, na činjenicama o BiH. 

Zamjenik Brkić upoznao je sagovornike sa reformskim procesima koji stoje pred BiH na putu u EU, nakon dobijanja kandidatskog statusa, političkom situacijom i formiranjem vlasti na državnom nivou.  Naglasio je da dobrosusjedski odnosi i regionalna saradnja ostaju prioritet vanjske politike BiH, te naglasio značaj Berlinskog procesa.


Članovi delegacije njemačkog Bundestaga čestitali su BiH na dodjeli kandidatskog statusa za članstvo u EU i naglasili da je sada potrebno intenzivno raditi na provedbi reformi kako bi se jačale institucije i ubrzao evropski put BiH. Istaknuli su važnost unapređenja odnosa BiH i Njemačke, s naglaskom na parlamentarnu saradnju. Izrazili su nadu da će u našoj zemlji što prije doći do formiranja Skupine prijateljstva u Parlamentarnoj skupštini BiH te tako intenzivirati parlamentarna saradnja dvije zemlje. Izvijestili su i o inicijativi za uspostavljanje parlamentarne saradnje u okviru Berlinskog procesa. Ponovili su da su odnosi Bosne i Hercegovine i SR Njemačke vrlo dobri i prijateljski te da će Njemačka nastaviti s podrškom i pomoći BiH na njenom putu u EU i NATO.