Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
13.2.2023 19:09
Ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković sastao se sa ministrom za Europu u MVP Velike Britanije i Sjeverne Irske Leom Dochertyjem

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se 13. februara 2023. godine sa ministrom za Evropu u Ministarstvu vanjskih poslova Velike Britanije i Sjeverne Irske Leom Dochertyjem.

Na sastanku se razgovaralo o bilateralnim odnosima BiH i Ujedinjenog Kraljevstva, aktuelnoj političkoj situaciji u našoj zemlji, euroatlantskim integracijama, regionalnim odnosima te globalnim sigurnosnim pitanjima, s naglaskom na rusku agresiju na Ukrajinu.


Tom prilikom ministar Konaković je izrazio zadovoljstvo dobrim i prijateljskim odnosima Bosne i Hercegovine i Ujedinjenog Kraljevstva, intenzivnim političkim dijalogom i sadržajnom saradnjom na brojnim područjima. Posebno je naglasio značajnu podršku UK reformskim i integracijskim procesima u BiH, koja je izražena posebno nakon Brexita. Istaknuo je da nakon formiranja vlasti na državnom nivou BiH kreće u novu fazu s ubrzanim evropskim putom i ispunjavanjem 14 prioriteta iz Mišljenja Europske komisije.


Izražavajući podršku euroatlantskim integracijama BiH, ministar Docherty je naglasio da Ujedinjeno Kraljevstvo ostaje predano pružanju potpore sigurnosti, stabilnosti, integritetu i prosperitetu u Bosni i Hercegovini. Kada je riječ o ekonomskoj saradnji, najavio je nastavak projektnih aktivnosti u našoj zemlji.


Sagovornici su razgovarali i o ugovornim odnosima, viznoj liberalizaciji te regionalnoj saradnji, koja uz evropske integracije i saradnju sa NATO-om, predstavlja vanjskopolitički prioritet Bosne i Hercegovine.

Na kraju sastanka, ministar Docherty je pozvao ministra Konakovića u zvaničnu posjetu Londonu.