Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
6.2.2023 13:55
Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković sastao se sa ambasadorom Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Julianom Reillyjem

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se 06. februara 2023. godine sa ambasadorom Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Julianom Reillyjem.

Na sastanku se razgovaralo o bilateralnim odnosima dvije zemlje, putu naše zemlje u EU i NATO, reformskim procesima, regionalnoj saradnji te geopolitičkim izazovima.

Ministar Konaković izrazio je zahvalnost na pomoći i podršci koju Ujedinjeno Kraljevstvo daje Bosni i Hercegovini na njenom euroatlantskom putu. Istaknuo je važnost kontinuiranog jačanja odnosa dvije države, kako na bilateralnom tako i na multilateralnom planu.
 
Ambasador Reilly naglasio je snažnu opredijeljenost Ujedinjenog Kraljevstva za dalji razvoj odnosa sa BiH. Najavio je nastavak provedbe politike UK usmjerene na izgradnju stabilne i prosperitetne Bosne i Hercegovine kao i podrške euroatlantskim integracijama. Tokom razgovora uručio je ministru Konakoviću pismo ministra za Evropu u Ministarstvu vanjskih poslova Velike Britanije i Sjeverne Irske Lea Dochertyja, u kojem pored čestitke povodom imenovanja za ministra vanjskih poslova BiH, izražava nadu u nastavak jačanja saradnje i unapređenje odnosa dvije prijateljske zemlje.