Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
2.2.2023 17:17
Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković sastao se sa generalnim sekretarom Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Majlindom Bregu

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se 02. februara 2023. godine sa generalnim sekretarom Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Majlindom Bregu.

U fokusu razgovara ministra Konakovića i generalnog sekretara Bregu bila je aktuelna politička situacija u BiH, put naše zemlje ka EU, regionalna saradnja i glavna područja djelovanja RCC-a.

Ministar Konaković je tom prilikom istaknuo da je regionalna saradnja jedan od ključnih prioriteta vanjske politike Bosne i Hercegovine te da RCC, kao operativno tijelo Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP), značajno pridonosi mnogim aspektima unapređenja regionalne saradnje. Pozdravio je potpisivanje Sporazuma o Zapadnom Balkanu bez roaminga koji je na snazi od 2021. godine kao i regionalnih sporazuma o mobilnosti na samitu u okviru Berlinskog proces u novembru prošle godine.

Generalni sekretar Bregu izrazila je nadu da će zemlje Zapadnog Balkana što prije okončati postupak ratifikacije potpisanih sporazuma kojima se omogućava putovanje uz ličnu kartu u regiji te međusobno priznavanje fakultetskih diploma i stručne spreme. Naglasila je da regionalni sporazumi, zajedno s njihovom provedbom, predstavljaju pozitivan korak prema provedbi Akcijskog plana zajedničkog regionalnog tržišta (CRM), ali i pripremi Zapadnog Balkana za jedinstveno tržište EU.