Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
27.1.2023 16:39
Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković razgovarao sa visokim predstavnikom Christianom Schmidtom

Ministar vanjskih poslova Bosne  i Hercegovine Elmedin Konaković razgovarao je 27. januara 2023. godine sa visokim predstavnikom u Bosni i Hercegovini Christianom Schmidtom. Sastanku je prisustvovao i zamjenik ministra mr.sc. Josip Brkić.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, reformskom procesu na euroatlantskom putu BiH, sa posebnim osvrtom na kandidatski status naše zemlje  za članstvo u EU.

Visoki predstavnik Schmidt je čestitao ministru Konakoviću imenovanje na dužnost ministra vanjskih poslova te pozdravio brzo formiranje novog saziva Vijeća ministara. Kazao je da je vrijeme da se u BiH dese pozitivne promjene jer to građani očekuju. Dodao je da BiH, nakon dobijanja kandidatskog statusa, sada treba činiti “korak po korak” na svom europskom putu, istakavši spremnost OHR da u tom cilju pruži podršku, ekspertizu i konstruktivnu razmjenu mišljenja.

Ministar Konaković je istakao da su europske integracije, saradnja sa NATO-om i regionalna saradnja vanjskopolitički prioriteti BiH. Naglasio je da smo svjesni obaveza nakon dobijanja kandidatskog statusa, te iskazao opredjeljenost za provedbu neophodnih reformi na putu ka punopravnom članstvu u EU.

Zamjenik ministra Brkić se osvrnuo na saradnju BiH i Sjevernoatlantskog saveza sa fokusom na usvojene Programe reformi kao političkog i pravnog okvira saradnje naše zemlje sa NATO-om.

Na sastanku je razgovarano i o predstojećoj Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji koja će se održati u februaru o.g., kao i saradnji u regiji zapadnog Balkana.