Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
20.1.2023 14:46
Ministrica Bisera Turković u službenoj i radnoj posjeti Republici Sjevernoj Makedoniji

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković sastala se 20. januara 2023. godine sa predsjednikom Republike Sjeverne Makedonije Stevom Pendarovskim, predsjednikom Sobranja Talatom Džaferijem, te ministrom vanjskih poslova te države Bujarom Osmanijem.

Ministrica Turković boravi u službenoj i radnoj posjeti Sjevernoj Makedoniji sa ciljem jačanja odnosa i regionalnog povezivanja.

Nakon sastanka sa ministrom Osmanijem održana je i konferencija za novinare tokom koje je ministrica Turković istakla kako Bosna i Hercegovina sa Sjevernom Makedonijom nema otvorenih pitanja, ali da saradnja može i mora biti mnogo intenzivnija.

“Zato smo danas razgovarali o jačanju naših veza, saradnje i situaciji u regiji Zapadnog Balkana u novim geopolitičkim okolnostima. Veze su neupitne, historijske, kulturne, veze između običnih ljudi su neraskidive i one prelaze sve granice. Mi se ovdje osjećamo kao kod kuće. Međutim, potrebno je uspostaviti i funkcionalni okvir za bolju putnu komunikaciju, te osnažiti ekonomsko povezivanje. Imamo niz bilateralnih sporazuma, ali nedostaje nam aviolinija Sarajevo-Skoplje. Možda obje strane trebaju više investirati u tom pravcu i rezultati će biti bolji. Bilo bi dobro da što prije potpišemo i međudržavni sporazum o ekonomskoj saradnji o čemu smo i danas razgovarali”, navela je ministrica Turković.

Sjeverna Makedonija ulazi u period predsjedavanja OSCE-om što je važno ne samo za Sjevernu Makedoniju nego i za cijelu regiju.

“Obje države su nerijetko žrtve i nekih regionalnih kretanja koja utječu na naš brži napredak ka Evropskoj uniji. Na izvjestan način naše dvije države povezuje i to što smo bili bez trunke krivice za raspad bivše države, a pretrpjeli smo najviše i najteže posljedice”, istakla je ministrica.

Razgovarano je i o situaciji u regiji i napretku ka EU.

“Bosna i Hercegovina stoga zagovara regionalnu saradnju u okvirima Berlinskog procesa, s ciljem da naše povezivanje ubrza približavanje cijele regije Evropskoj uniji. To je pravac gdje želimo ići. BiH je kandidatskim statusom ostvarila historijski napredak i sada je prilika da ispunjavanjem preostalih uvjeta dođemo do otvaranja pregovora o članstvu. To neće biti lako imajući u vidu političku situaciju u našoj državi. Formiranje nestabilnih vlada sa uskim koalicijama te narušavanje balansa na štetu jednog naroda, nije put koji će nam donijeti brzi napredak. Upoznala sam i kolegu Bujara sa dešavanjima u BiH nakon izbora i perspektivom kakvu gledamo”, dodala je ministrica Turković.

Zvaničnici Sjeverne Makedonije su izrazili spremnost za jačanje odnosa te za konkretne zajedničke aktivnosti za uspostavu redovnog direktnog leta između dvije države.