Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
18.1.2023 16:48
Zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH mr.sc. Josip Brkić učestvovao na sesiji otvaranja OSCE Foruma za sigurnosnu saradnju

Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine mr. sc. Josip Brkić učestvovao je 18. januara 2023. godine u Beču na sesiji otvaranja OSCE Foruma za sigurnosnu saradnju (FSC), kojim je BiH preuzela predsjedavanje do aprila ove godine. Forum za sigurnosnu saradnju je stalno tijelo Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju koje se bavi političko-vojnim pitanjima iz oblasti sigurnosti.

Tokom obraćanja zamjenik ministrice Brkić izrazio je zadovoljstvo zbog činjenice da je Bosna i Hercegovina preuzela predsjedavanje ovim stalnim tijelom OSCE-a u sljedeća četiri mjeseca, a Sjeverna Makedonija Organizacijom za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) do kraja 2023. godine. Istaknuo je kako ova predsjedavanja dolaze u izrazito teškom trenutku, uslijed ruske agresije na Ukrajinu, ali i drugih sukoba koji bjesne u regiji OSCE-a u svijetu. Izrazio je nadu da će ovaj Forum, zadužen za sigurnost i saradnju, kao i svi prisutni, učiniti sve što se može, kako bi pridonijeli zaustavljanju krvoprolića i radili na obnovi i održavanju trajnog mira i saradnje. Naglasio je da se do tog cilja mora doći uz puno poštovanje općeprihvaćenih međunarodnih normi, uključujući suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine i svih drugih država sudionica. Upozorio je da agresijom u Ukrajini nije dovedena u pitanje samo evropska sigurnosna arhitektura, već i naša zajednički dogovorena načela i obaveze.

Zamjenik Brkić istaknuo je da će u naredna četiri mjeseca prioriteti predsjedavanja uključivati lekcije iz regionalnih pristupa malom i lakom oružju (SALW) i zalihama konvencionalnog streljiva, provedbu OSCE-ovog kodeksa ponašanja o političko-vojnim aspektima sigurnosti, razminiranje i povećanje broja žena u odlučivanju- stvaranje pozicija vezanih uz mir i sigurnost. Ocijenio je da će za uspjeh bh. predsjedavanja Forumom, u ovim izazovnim vremenima za OSCE, biti stvaranje povjerenja kroz transparentnost i otvorenost te pružanje platforme za dijalog, koji su, među ostalim, i temeljni mandati FSC-a. Zamjenik Brkić je na kraju obraćanja poručio da, uprkos svim razlikama koje postoje, sadašnjoj i budućoj generaciji dugujemo okončanje ratova, krvoprolića i sukoba diljem regije OSCE-a.