Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
10.1.2023 21:08
Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine mr.sc. Josip Brkić učestvovao na inauguracijskom sastanku Globalne komisije za vladavinu prava Evropske organizacije javnog prava

Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine mr.sc. Josip Brkić učestvovao je 10. januara 2023. godine na inauguracijskom sastanku Globalne komisije za vladavinu prava Evropske organizacije javnog prava (EPLO) u Cascaisu, Portugal.

Na inauguracijskom sastanku Komisije, kao član, zamjenik Brkić učestvovao je u planiranju daljih koraka i rada Komisije u budućnosti.

Globalna komisija za vladavinu prava čini 19 članova iz cijelog svijeta prema principu geografske zastupljenosti, na čelu s predsjednikom Giulianom Amatom i zamišljena je kao forum za izradu studija, prijedloga, rezolucija i drugih radnih dokumenata u koordinaciji sa sistemom UN-a i globalnom centralnom tačkom za vladavinu prava. Cilj Komisije je razvijati sveobuhvatan globalni koncept vladavine prava poštivajući univerzalne vrijednosti i raznolikost UN-a.

Evropska organizacija javnog prava (EPLO), koja je imenovala članove Komisije, je međunarodna organizacija globalnog karaktera sa statutom stalnog posmatrača u Opštoj skupštini Ujedinjenih naroda na čelu koje je direktor prof. Spyridon Flogaitis.