Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
12.12.2022 16:37
Zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH mr.sc. Josip Brkić učestvovao na konferenciji „Sigurnosna politika na jugoistoku Evrope“ u Zagrebu

Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine mr.sc. Josip Brkić učestvovao je 12. decembra 2022. godine u Zagrebu na konferenciji „Sigurnosna politika na jugoistoku Evrope“ iz niza Razgovori o budućnosti Evropske unije u organizaciji Instituta za evropski i transatlantski dijalog Zaklade Hanns Seidel.

Zamjenik Brkić učestvovao je u okviru konferencije na panelu „Pristupanje Republike Hrvatske Schengenskoj zoni – implikacije za vanjsku i unutrašnju sigurnost EU“. U svom obraćanju zamjenik je naglasio značaj ulaska Republike Hrvatske u Schengen jer na taj način Hrvatska postaje vanjska granica EU. Istakao je da snažno i funkcionalno schengensko područje zahtijeva, ne samo pravilnu provedbu schengenske pravne stečevine, već i blisku saradnju među državama članicama na drugim komplementarnim mjerama, uključujući područje migracija i azila. Naglasio je da je u tom procesu puno posla učinjeno te da će se nastaviti raditi kako bi se osiguralo učinkovito upravljanje izazovima migracija.

Ocijenio je da je u izazovnim sigurnosnim trenucima Hrvatska pokazala da može zaštititi evropske granice. „Granica Hrvatske s Bosnom i Hercegovinom, Srbijom i Crnom Gorom postaje vanjska granica EU. U praksi hrvatske granice s tim zemljama već dulje vrijeme funkcioniraju kao vanjske granice Evropske unije, te se ne očekuju veliki problemi s prilagodbom nakon početka godine”, rekao je zamjenik Brkić. U nastavku obraćanja zamjenik se osvrnuo na prijelaz granice državljana BiH i drugih susjednih zemlja Republike Hrvatske. Naglasio je da Granična policija Republike Hrvatske postaje odgovorna za čuvanje same granice EU, zbog čega bi se mogle pooštriti kontrole na graničnim prijelazima s Bosnom i Hercegovinom, Srbijom i Crnom Gorom. Ocijenio je da to može značiti više čekanja, pregleda i problema pri ulasku u Hrvatsku iz tih zemalja.

Kada je riječ o Bosni i Hercegovini, zamjenik je istakao da je ulazak Hrvatske u Schengen poseban izazov za našu zemlju, koja s Hrvatskom dijeli gotovo hiljadu kilometara dugu granicu. Naglasio je da između dviju zemalja postoje jake privredne, kulturne i porodične veze i da Bosna i Hercegovina strahuje da bi schengenska pravila mogla postrožiti granicu između dvije susjedne zemlje. Posebno je ukazao na bojazan privrednika kada je riječ o izvozu prehrambenih proizvoda.

Zamjenik Brkić se osvrnuo i na najveći izazov pri ulasku u schengensku zonu RH, a to je borba protiv ilegalnih migracija, posebno kada je riječ o rutama koje vode kroz Bosnu i Hercegovinu i Srbiju. Istakao je da je zapadnobalkanska ruta i dalje najaktivnija migracijska ruta prema EU, te da se otvaraju pregovori s Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom, Albanijom i Srbijom za proširenje sporazuma o saradnji s Frontexom.

U fokusu ove konferencije u Zagrebu, koja je okupila predstavnike i stručnjake iz Evropske unije i jugoistočne Evrope, je rasprava o hrvatskom pristupanju Schengenu kroz prizmu vanjske i sigurnosne politike EU te utjecaju rata u Ukrajini na sigurnost jugoistoka Evrope.