Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
7.12.2022 16:56
Bilateralne konsultacije Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Ministarstva vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske

Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine mr.sc. Josip Brkić i državna tajnica za Evropu u Ministarstvu vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Andreja Metelko - Zgombić prevodili su delegacije dvaju ministarstava na bilateralnim konsultacijama koje su održane 07. decembra 2022. godine u Sarajevu.

Na konsultacijama je razgovarano o bilateralnim odnosima Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, aktuelnoj političkoj situaciji i formiranju vlasti nakon Općih izbora u Bosni i Hercegovini, evropskim i euroatlantskim integracijama te ekonomskoj i regionalnoj saradnji.
Zamjenik ministrice Brkić je na početku sastanka izrazio zahvalnost Republici Hrvatskoj za podršku i pomoći Bosni i Hercegovini, posebno kada je riječ o putu ka evropskim i euroatlantskim integracijama. Naglasio je da do kraja ove godine obje zemlje očekuju značajne odluke Vijeća EU, i to za Bosnu i Hercegovinu status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, a za Republiku Hrvatsku ulazak u eurozonu i Schengen. Osvrnuvši se na evropski put Bosne i Hercegovine, zamjenik je istaknuo da očekujemo kandidacijski status svjesni činjenice da su pred nama zahtjevni zadaci i obveze, prije svega kada je riječ o vladavini prava, poštivanju ljudskih prava, provedbi presuda Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda Bosne i Hercegovine u sklopu izmjena izbornog sistema, te ekonomsko-socijalne mjere. Dodao je da su to pitanja koja će biti u fokusu rada vlasti na svim razinama. Izrazio je očekivanje da će Bosna i Hercegovina formiranjem vlasti do kraja godine poslati pozitivnu političku poruku Evropi, uz ubrzani nastavak reformskih procesa. Naglasio je važnost bilateralnih i dobrosusjedskih odnosa kada je riječ o evropskim i euroatlantskim integracijama Bosne i Hercegovine. Potom je izvijestio sagovornike da je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine prošlog mjeseca usvojilo Program reformi 2021., Program reformi 2022., koji je poslan u sjedište NATO-a u Briselu. Naglasio je važnost te saradnje s obzirom na pomoć i podršku koju Sjevernoatlantski savez pruža sigurnosnom sektoru Bosne i Hercegovine.
Državna tajnica Metelko-Zgombić naglasila je da se Republika Hrvatska ustrajno zalaže za evropski put Bosne i Hercegovine te izrazila opredijeljenost za nastavak te potpore i pomoći u provedbi reformi, ispunjavanju uslova i obaveza za članstvo u EU. Kada je riječ o ulasku Hrvatske u Schengen, istaknula je da na granici s Bosnom i Hercegovinom neće doći do promjena s obzirom da se u dosadašnjem procesu prilagodbe dosta toga uradilo.

Sagovornici su izrazili zadovoljstvo zbog okončanja radova i otvaranja graničnog prijelaza Svilaj te mosta kod Gradiške kao i jačanju infrastrukturne povezanosti. Posebno su se osvrnuli na pitanje izgradnje Jadransko-jonske autoceste te energetske ovisnosti i izgradnje plinovoda „Južna interkonekcija“, čime bi se osigurala alternativna opskrba plinom Bosne i Hercegovine. U tom je smislu naglašena važnost energetske diversifikacije za Bosnu i Hercegovinu.

Kada je riječ o ekonomskoj saradnji dvije zemlje, istaknuto je da je Hrvatska jedan od najznačajnijih ekonomskih i trgovinskih partnera Bosne i Hercegovine. Sagovornici su razgovarali i o ugovornim odnosima i tom prilikom istaknuli značaj daljnjeg jačanja institucionalne saradnje i dogradnje ugovornih odnosa, s naglaskom na Ugovor o imovinsko-pravnim odnosima.
Razgovarano je i o pitanju sukcesije, razmjeni kulturno-umjetničkih programa između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske i programa kulturnih manifestacija tijekom 2023. godine te migracijama.