Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
6.12.2022 15:38
Ministrica Turković se sastala s ministrom vanjskih poslova Islamske Republike Iran Amir-Abdollahianom

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković sastala se 06. decembra 2022. godine u Sarajevu sa ministrom vanjskih poslova Islamske Republike Iran Hosseinom Amir-Abdollahianom.

Nakon što su u Ministarstvu vanjskih poslova BiH održani tête-à-tête sastanak ministara te sastanak delegacija Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Ministarstva vanjskih poslova Islamske Republike Iran, ministrica Turković i ministar Amir-Abdollahian obratili su se predstavnicima medija.
 
Ministrica Turković je tom prilikom naglasila da je Iran prijateljska država sa kojima gajimo odnose već 30 godina te da će se 25. januara naredne godine navršiti tačno tri decenije od uspostavljanja diplomatskih odnosa BiH i Irana. Istakla je da je sa iranskim ministrom razgovarala o svim pitanjima od zajedničkog interesa - ne samo o pitanjima dvije države, nego o regionalnim, širim i globalnim pitanjima. Izrazila je zadovoljstvo što je BiH dobila objekat od 650 kvadratnih metara gdje će biti smještena Ambasada BiH u Teheranu te da je primopredaja zgrade izvršena 29. oktobra ove godine. Ocijenila je da BiH želi uspostavljanje prijateljskih i partnerskih odnosa, kako sa zemljama u regionu, tako i šire te da vjerujemo da se svi problemi mogu i moraju rješavati dijalogom.

„Iran je naš partner i prijatelj i jedna od država koja je uvijek nedvosmisleno podržavala teritorijalni integritet i nezavisnost BiH. Naša vanjskopolitička pozicija je jasna - mi smo mala zemlja koja je odabrala euroatlantski put kao ključni vanjski put. Taj put nije uvijek jednostavan. Naš prioritet je postizanje kandidatskog statusa za EU i približavanje NATO savezu. Smatramo da nam trenutne okolnosti daju za pravo misliti kako unutar EU može doći do razumijevanja koliko je bitan takav korak, kako za BiH tako i za region”, istakla je ministrica. Izvijestila je da je na sastanku, između ostalog, razgovarano o energetskoj krizi u svijetu, rastućoj inflaciji, alternativnim izvorima i ugovorima za snabdijevanje plinom. Istovremeno je upoznala je iranskog ministra o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, rezultatima održanih Općih izbora te procesu formiranja vlasti.

Iranski ministar vanjskih poslova Amir-Abdollahian je u svom obraćanju predstavnicima medija istakao da Iran BiH tradicionalno smatra prijateljskom. „Narod i Vlada Islamske Republike Iran su u najtežim vremenima bili prijatelji BiH i na tom putu pružanja podrške BiH će i dalje biti. Bez sumnje, naš pristup se ogleda u podržavanju suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti BiH i mirnom suživotu svih njenih naroda”, izjavio je iranski šef diplomatije.