Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
1.12.2022 15:56
Zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH mr.sc. Josip Brkić učestvovao na zasjedanju Ministarskog vijeća OSCE-a 2022 u Łódźu, Republika Poljska

Zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH mr.sc. Josip Brkić učestvovao je na 29. zasjedanju Ministarskog vijeća Organizacije za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE) koje se održava 1. i 2. decembra 2022. godine u poljskom gradu Łódźu.

Tokom svog obraćanja, govoreći o stanju u regionu OSCE-a, zamjenik ministrice Brkić je istakao da vojna agresija Rusije na Ukrajinu predstavlja ogroman izazov za države članice OSCE-a, evropsku i globalnu sigurnost i stabilnost, te zahtjeva veliku pažnju OSCE-a kao najkvalifikovanije regionalne sigurnosne organizacije koja može pružiti sveobuhvatnu pomoć u rješavanju ove krize. Izrazio je očekivanje da će se rat u Ukrajini riješiti mirnim i diplomatskim putem, uz dijalog, političke pregovore svih relevantnih aktera, uz potpuno  poštovanje normi i principa međunarodnog prava.

Zamjenik Brkić je naglasio da je za Bosnu i Hercegovinu multilateralna saradnja najbolji način rješavanja zajedničkih izazova i da je oslanjanje na multilateralni sistem danas potrebnije nego ikada. Istakao je kako je, radi očuvanja Organizacije u ovim izazovnim vremenima, prijeko potreban depolitiziraniji dijalog o nekim ključnim inicijativama OSCE-a, uključujući razgovore o jačanju efikasnosti OSCE-a, kako bi se došlo do konkretnih zaključaka do 2025. godine, kada Organizacija slavi 50 godina od usvajanja Helsinškog završnog akta. Naveo je da je osnovni preduslov za to postizanje opipljivih rezultata u rješavanju sukoba, dok je predano vodstvo prerogativ za opstanak.

Zamjenik se tokom obraćanja osvrnuo i na političko-vojnu dimenziju sigurnosti i naše predsjedavanje OSCE Forumom za sigurnosnu saradnju (FSC) u prvom tromjesečju 2023. godine, istakavši da će Bosna i Hercegovina, kao predsjedavajuća, nastaviti dijalog između zemalja članica OSCE-a, naglašavajući ulogu FSC-ja, unatoč kontaminiranom okruženju. „U sadašnjem sigurnosnom okruženju, sa izazovima nasilnog ekstremizma koji vodi u terorizam, transnacionalni organizirani kriminal i trgovinu ljudima, sigurnosni sektor mora biti u stanju izgraditi i pronaći odgovarajuća rješenja. Transnacionalne prijetnje mogle bi se efikasno rješavati koordiniranim i kooperativnim djelovanjem uz holistički pristup i snažno partnerstvo svih aktera, uključujući države i međunarodne organizacije“, ocijenio je zamjenik Brkić.

Ukazao je na opravdanu potrebu unaprjeđenja uloge OSCE-a u oblasti klimatske i energetske sigurnosti, kao i uloge OSCE-ovih terenskih misija, te izrazio podršku produbljivanju ukupnih aktivnosti OSCE-a u okviru druge dimenzije. Konstatirao je da su poštivanje vladavine prava, ljudskih prava i temeljnih sloboda srž OSCE-ovog koncepta sveobuhvatne sigurnosti, ali da su, nažalost, te vrijednosti pod sve većim pritiskom širom regiona OSCE-a. Brkić je naglasio da Bosna i Hercegovina snažno podržava institucije OSCE-a i prisustvo OSCE-a na terenu, jer su nezamjenjivi u pružanju podrške državama učesnicama u provedbi OSCE-ovih obaveza.
Osvrnuvši se na nedavno održane izbore u Bosni i Hercegovini i aktuelne procese formiranja novih zakonodavnih i izvršnih struktura, zamjenik je napomenuo da će postizborna 2023. godina biti godina pojačanih reformi i sustizanja našeg evropskog puta.

Na kraju svog obraćanja zamjenik ministrice Brkić je zahvalio domaćinu sastanka, Poljskoj, na uspješnom predsjedavanju i predanosti u vođenju Organizacije u 2022. godini, te je Sjevernoj Makedoniji, kao sljedećem predsjedavajućem OSCE-a, poželio uspjeh u narednom periodu.

Na marginama Ministarskog vijeća OSCE-a zamjenik Brkić sastao se sa Josepom Borellom, visokim predstavnikom EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, Szymonom Szynkowski vel Sękom, ministrom europskih poslova Republike Poljske i zamjenikom ministra vanjskih poslova Kraljevine Danske.