Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
30.11.2022 14:55
Ministrica Turković razgovarala sa generalnim sekretarom NATO Stoltenbergom

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova BiH dr Bisera Turković razgovarala je danas, 30. novembra 2022. godine, sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom tokom samita NATO u Bukureštu.

Tokom razgovora istakla je važnost prisustva NATO-a u regiji, posebno u Bosni i Hercegovini te pozitivnu odluku o nastavku misije EUFOR u Bosni i Hercegovini. Razgovarano je o političkoj i sigurnosnoj situaciji u regiji zapadnog Balkana, posebno u Bosni i Hercegovini.
Također, naglasila je da je Bosna i Hercegovina poslala Programe reformi, a nakon što su usvojeni u Vijeću ministara BiH te pozdravila politiku otvorenih vrata NATO-a za nove članice.

Ministrica Turković je predvodila delegaciju BiH koja je prisustvovala samitu NATO ministara vanjskih poslova u Bukureštu, a na poziv generalnog sekretara Jensa Stoltenberga.
Ministri vanjskih poslova država članica NATO su usvojili i zajedničku izjavu u kojoj podsjećaju na značaj regiona Zapadnog Balkana za evropsku sigurnost.
NATO jača svoju prilagođenu podršku BiH i izgradnji integriteta i otpornosti, razvoj sposobnosti i održavanje političke nezavisnosti.

Na marginama NATO samita ministrica Turković se sastala i sa Jeppe Kofodom, ministrom vanjskih poslova Danske. Tokom susreta naglašeni su dobri bilateralni odnosi dvije države. Razgovarano je i o kandidatskom statusu za Bosnu i Hercegovinu na putu ka Evropskoj uniji, koji je izuzetno važan i u kontekstu sigurnosne situacije u vezi sa ruskom agresijom na Ukrajinu. Danska je izrazila podršku napretku BiH ka EU i NATO.

Također, delegacija BiH se sastala i sa ministrom vanjskih poslova Gruzije Ilia Darchiashvilijem, te razgovarala o bilateralnim odnosima i političkoj situaciji u široj regiji.