Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
24.11.2022 14:26
Ministrica Bisera Turković učestvuje na 7. Regionalnom forumu Unije Mediterana

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković predstavljala je 24. novembra 2022. godine našu državu na 7. Regionalnom forumu Unije Mediterana koji se održava u Barceloni.

Uz domaćina ministra vanjskih poslova Kraljevine Španije Jose Manuel Albaras Buena, skupom je predsjedavao i visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrel. Skupu je prisustvovao i evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi te brojni ministri vanjskih poslova iz šire regije Mediterana.

Tokom obraćanja učesnicima visokog skupa ministrica Turković je ukazala na važnost zajedničkog suočavanja sa sigurnosnim, energetskim i političkim izazovima uz brzu integraciju i povezivanje.

“Bosna i Hercegovina je u posljednjih nekoliko godina doživjela ozbiljan odljev mozgova. Zbog nedostatka perspektive, posebno evropske, mladi, obrazovani, pa i situirani pojedinci napuštaju vlastitu zemlju. To moramo promijeniti. U svjetlu trenutnih geopolitičkih i sigurnosnih problema u Evropi davanje statusa kandidata Bosni i Hercegovini što je prije moguće imalo bi značajan utjecaj na ukupnu sigurnost i stabilnost zemlje, stvorilo bi pozitivan zamah i smanjilo odlazak mladih iz BiH”, navela je, između ostalog ministrica Turković.

Kako je istakla u obraćanju, neophodno je unaprijediti politički dijalog, ali i kreirati konkretne projekte kako bismo uspješno ojačali ekonomski, socijalni napredak unutar regije, kao preduvjet za trajnu stabilnost i prosperitet.

U delegaciji Bosne i Hercegovine na zasjedanju je bila i ambasadorica BiH u Kraljevini Španiji Danka Savić.