Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
11.11.2022 11:07
Ministrica dr Bisera Turković boravi u službenoj posjeti Republici Francuskoj

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković boravi u službenoj posjeti Republici Francuskoj, gdje se 11. novembra 2022. godine susrela sa ministricom vanjskih poslova Republike Francuske
Catherine Colonna.

Tokom bilateralnog sastanka u sjedištu Ministarstva vanjskih poslova, ministrica Turković i ministrica Colonna razgovarale su o odnosima dvije države te istakle predanost njihovom jačanju.

Francuska je jedan od najvažnijih saveznika Bosne i Hercegovine i međunarodnih partnera čija je uloga u razvoju BiH proteklih 30 godina bila nezamjenjiva. Bilo je govora o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i regiji.

Također, ministrica Turković je upoznala sagovornicu da je Vijeće ministara BiH, na inicijativu Ministarstva vanjskih poslova BiH, na posljednjoj sjednici donijelo odluku o pokretanju pregovora za otvaranje ureda Francuske razvojne agencije u BiH. To je važan korak u jačanju odnosa dvije države.

Ministrica Turković je izrazila nadu i da će naša država ostvariti potreban napredak kako bi institucije Evropske unije donijele pozitivnu odluku o dodjeli kandidatskog statusa za Bosnu i Hercegovinu. U tom smislu poduzimaju se i dodatni napori.

Ministrica Colonna je potvrdila da je Francuska svjesna izazova sa kojima se BiH suočava te da snažno podržava unutrašnji dijalog i jasnu evropsku perspektivu naše države.

Pozdravljena je odluka o nastavku misije EUFOR-a u Bosni i Hercegovini.