Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
10.11.2022 20:37
Zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH mr.sc. Josip Brkić sastao se sa zamjenikom pomoćnika generalnog sekretara NATO-a za politička pitanja i sigurnosnu politiku Javierom Colominom

Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i predsjedavajući Komisije za saradnju s NATO-om BiH mr.sc. Josip Brkić sastao se 10. novembra 2022. godine sa zamjenikom pomoćnika generalnog sekretara za politička pitanja i sigurnosnu politiku i specijalnim predstavnikom generalnog sekretara NATO-a za Kavkaz i centralnu Aziju Javierom Colominom.

Na sastanku se razgovaralo o aktivnostima BiH u EU i NATO integracijskim procesima, saradnji BiH i Sjevernoatlantskog saveza, aktuelnoj političkoj situaciji u našoj zemlji nakon održanih Općih izbora, s naglaskom na reformske procese te globalnim sigurnosnim izazovima.

Zamjenik ministrice Brkić izrazio je zahvalnost NATO-u za njihovu posvećenost Bosni i Hercegovini i euroatlantskoj perspektivi, kao i za značajnu podršku koju Savez pruža našoj zemlji. Kao potvrdu da BiH ostaje opredijeljena za svoj euroatlantski put, zamjenik Brkić je izvijestio sagovornika da je Vijeće ministara BiH na sjednici održanoj u srijedu 09. novembra 2022. godine usvojilo Program reformi 2021., Program reformi 2022., kao i Izvještaj o radu Komisije za saradnju s NATO-om BiH. Izražavajući zadovoljstvo odlukama o usvojenim dokumentima, zamjenik ministrice je istakao da će se Program reformi 2022. što prije uputiti u  sjedište NATO-a u Briselu. Dodao je da se na ovaj način potvrdila sposobnost institucija Bosne i Hercegovine da ispunjavaju svoje obaveze na putu prema NATO-u jer je riječ o dokumentu koji predstavlja politički i pravni okvir saradnje naše zemlje i Sjevernoatlantskog saveza. Naglasio je izuzetno uspješan i rad Komisije za saradnju s NATO-om BiH te informisao sagovornika o aktivnostima tog tijela. Istakao je da se koordinacija nadležnih ministarstava i agencija na državnom nivou ostvaruje kroz Komisiju, kako bi se osigurao kontinuitet i koordinacija aktera čiji rad ima vitalnu ulogu u tekućim reformama navedenim u Programu reformi BiH. Ocijenio je važnost dalje saradnje BiH sa NATO-om te istakao značaj održanog Madridskog samita u junu ove godine, na kojem je naša zemlja učestvovala kao zemlja partner.
Zamjenik pomoćnika generalnog sekretara NATO-a Colomina je pozdravio usvajanje Programa reformi 2021. i 2022. na posljednjoj sjednici Vijeća ministara BiH u cilju nastavka i jačanja saradnje NATO-a s Bosnom i Hercegovinom. Posebno je istakao  rad i doprinos članova Komisije za saradnju s NATO-om BiH na čelu sa predsjedavajućim Josipom Brkićem. Tokom sastanka istakao je da zbog strateškog značaja NATO nastavlja svoju predanost, pomoć i posvećenost BiH i regiji Zapadnog Balkana, o čemu će se više govoriti na sastanku Sjevernoatlantskog vijeća (NAC) na nivou ministara vanjskih poslova u Bukureštu krajem ovog mjeseca, a na koji je BiH pozvana kao zemlja partner. Naglasio je da NATO aktivno podržava BiH u njenom reformskom procesu te pozdravio odluku Europske komisije, kojom se našoj zemlji preporučuje status kandidata za punopravno članstvo u Europskoj uniji, istakavši da pred našom zemljom stoje obaveze pružanja punog doprinosa u procesu provedbe potrebnih reformi, kako bi u decembru ove godine BiH dobila kandidatski status. Izrazio je nadu da će nakon formiranja vlasti BiH nastaviti putem progresa na putu u EU i NATO.

Tokom susreta sagovornici su razmijenili mišljenja i o spremnosti Bosne i Hercegovine da bude zemlja domaćin Partnerskog simpozija 2024., koji ima globalni karakter i na kojem će saveznici, zemlje partneri i međunarodne organizacije raspravljati o zajedničkim sigurnosnim i drugim izazovima s kojima se svijet suočava. Pozdravili su i odluku Vijeća sigurnosti UN-a od 03. novembra 2022. godine o produženju misije EUFOR Althea u BiH. Na sastanku je bilo riječi i o sigurnosnim izazovima u svijetu, refleksiji rata u Ukrajini te regionalnoj saradnji.