Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
21.9.2022 19:18
Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Ujedinjene nacije u Bosni i Hercegovini najavljuju “12 dana aktivizma za mir” – kampanju u BiH i diplomatskim misijama širom svijeta

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Ujedinjene nacije u Bosni i Hercegovini najavljuju “12 dana aktivizma za mir” – kampanju u BiH i diplomatskim misijama širom svijeta 

Međunarodnim danom mira, 21. septembra, počinje godišnja kampanja “12 dana aktivizma za mir” koja se provodi kao kampanja javne diplomatije Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine u saradnji s Ujedinjenim nacijama u Bosni i Hercegovini od 2019.godine, kada je Populacijski fond Ujedinjenih nacija (UNFPA) započeo saradnju na prvim aktivnostima.

Kampanja počinje 21. septembra, a završava 2. oktobra, na Međunarodni dan nenasilja, i uključuje aktivnosti u diplomatskim predstavništvima Bosne i Hercegovine u svijetu, ali i aktivnosti u zemlji.

„Naša zemlja često je predmet diskusije u Ujedinjenim nacijama, te drugim međunarodnim organizacijama i tijelima u kontekstu potrebe za podrškom za prevazilaženje brojnih izazova. Međutim, ja čvrsto vjerujem da Bosna i Hercegovina ima brojne pozitivne primjere za podijeliti. U narednim danima ambasadori i ambasadorice iz 20 zemalja širom svijeta organizovat će događaje, predstavljajući kako je Bosna i Hercegovina uznapredovala od rata do danas. U vrijeme brojnih sukoba u svijetu, itekako je važno da pošaljemo poruku mira, baš iz Bosne i Hercegovine”, poručila je zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković.

London, Brisel, Podgorica, Prag, Stockholm, Berlin, Hag, Milano, Beč, Tripoli, Oslo, Novi Pazar, New Delhi, Riyad, Madrid, Doha i Frankfurt su među prvim gradovima gdje će diplomatski i konzularni uredi Bosne i Hercegovine pokrenuti aktivnosti, dajući fokus pozitivnim pričama i aktivnostima promocije važnosti izgradnje mira.

U Bosni i Hercegovini će agencije Ujedinjenih nacija pokrenuti niz razgovora i aktivnosti s mladima u Prijedoru, Tuzli, Kalesiji, Milićima, Banjoj Luci, Sarajevu, Bijeljini i Mostaru. Od pozorišnih predstava i umjetničkih saradnji, do radionica za razvoj zajedničkih rješenja za zajedničke probleme i iniciranja dijaloga koje vode mladi ljudi, široke koalicije između različitih učesnika će dati pažnju aktivizmu u izgradnji održivog mira u Bosni i Hercegovini.

“Bosna i Hercegovina je tokom godina značajno doprinijela održavanju mira u cijelom svijetu, a posebno tokom vremena kada je bila nestalna članica Vijeća sigurnosti UN-a, i tokom članstva u Vijeću za ljudska prava Ujedinjenih nacija. Stoga zaista cijenimo što provodimo ovu kampanju zajednički, i inspirisani riječima generalnog sekretara Ujedinjenih nacija: ponovno potvrđujemo veze solidarnosti koje dijelimo kao ljudska bića i prionuli smo na posao izgradnje boljeg, mirnijeg svijeta “, istaknula je rezidentna koordinatorica Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini Ingrid Macdonald.

Sa “12 dana aktivizma za mir”, Bosna i Hercegovina daje jedinstven glas globalnom pozivu na svjesnost o važnosti i stalnoj potrebi izgradnje, održavanja i jačanja mira.

Link sa obraćanjem ministrice Turković