Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
20.9.2022 19:56
Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine mr. sc. Josip Brkić učestvovao na konferenciji „Dublja integracija za jaču Europu“ u Zagrebu

Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine mr. sc. Josip Brkić učestvovao je na konferenciji „Dublja integracija za jaču Europu“, koja je u organizaciji fondacije Hanns Seidel Stiftung i Diplomatske akademije Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske održana 20. septembra 2022. godine u Zagrebu.

Zamjenik ministrice Josip Brkić, kao govornik, učestvovao je na panelu na temu „Proširenje EU u vrijeme krize“ i tom prilikom istakao da politika proširenja Europske unije, kao jedna od njenih ključnih politika, predstavlja ne samo stratešku investiciju u mir, sigurnost, stabilnost, prosperitet i demokratiju u Europi već i snažan pokretač neophodnih reformi i pozitivnih demokratskih, političkih, ekonomskih i društvenih promjena zemalja koje su aspiranti za članstvo u tom procesu.

Zamjenik Brkić je podsjetio da su Europska unija i njene države članice još 2003. godine ponudile nedvosmislenu podršku integraciji Zapadnog Balkana te čvrsto poručile da je „budućnost Zapadnog Balkana u Europskoj uniji“. Sada u 2022. godini još uvijek smo u fazi u kojoj se uvjeravamo u našu europsku perspektivu i stratešku važnost za EU, napomenuvši da je pristupni put danas rigorozniji i sveobuhvatniji nego u prošlosti, ali da i dalje vjerujemo da je veća Europa jača, stabilnija Europa i bolje opremljena za suočavanje s unutarnjim i vanjskim izazovima.

Također je napomenuo da bi zaustavljanje proširenja značilo nedostatak stabilnosti u cijeloj EU, ne samo političke i sigurnosne, nego i ekonomske, sve dok se toj porodici ne pridruži i posljednja država na europskom kontinentu.  “Stoga se nikada ne treba postavljati pitanje treba li ili ne nastaviti sa proširenjem Europske unije  jer je ono sine qua-non za daljnji  razvoj i napredak Europske unije u cjelini”, istakao je zamjenik Brkić.

Na kraju izlaganja, zamjenik Brkić je konstatovao da za Bosnu i Hercegovinu nema održive alternative osim procesa europskih i NATO integracija, zatim punopravnog članstva u Europskoj uniji. “To je jedini put za stabilnost, napredak i mir u Bosni i Hercegovini, u cijeloj regiji Zapadnog Balkana i Europe. Za to se pripremamo i bit ćemo spremni, zaključio je zamjenik ministrice Josip Brkić.