Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
15.9.2022 19:14
Ministrica Turković u svojstvu guvernera Bosne i Hercegovine se obratila na skupu Konstituence Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković obratila se u svojstvu guvernera Bosne i Hercegovine na skupu Konstituence Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda koji se održava u Sarajevu.

Skupu prisustvuju predstavnici država članica Konstituence među kojima su i brojne države članice Evropske unije.
„Svi se suočavamo sa velikim izazovima, budžeti su pod pritiskom rastuće inflacije. Ipak, okupili smo se danas u velikom broju da pokažemo spremnost da radimo zajednički u interesu naših država i naroda“, poručila je ministrica Turković u svom izlaganju.
Na konferenciji za novinare ministrica Turković je istakla da Bosna i Hercegovina na ovaj način obilježava 30 godina od članstva u Svjetskoj banci i MMF-u.

„Partnerstvo BiH i Grupacije Svjetske banke pokazalo se pouzdanim i dalo je rezultate. Nikad nećemo zaboraviti da ste bili sa nama kad je bilo najteže, odmah poslije rata, ali i za vrijeme poplava i panademije. Ukupan iznos koji je Svjetska banka investirala u BiH, zajedno sa donatorima u proteklih 30 godina iznosi preko 3 milijarde američkih dolara kroz 120 projekata. Preko 60 škola širom BiH i 18 bolnica je obnovljeno, preko 500 kilometara putne mreže je rekonstruirano uključujući i tunele i preko 50 mostova. Samo u periodu od 2017. godine projekti Svjetske banke podržali su otvaranje preko 30.000 radnih mjesta“, istakla je ministrica.

Usaglašena je nova strategija partnerstva sa Svjetskom bankom koja će podržati projekte u vrijednosti od 700 miliona američkih dolara.

„Očekujemo da će Vijeće ministara BiH ubrzano razmatrati mogućnosti da se pridružimo fondu za pomoć siromašnim zemljama pod nazivom IDA, da uđemo u društvo donatora, unaprijedimo partnerski odnos sa Svjetskom bankom, tako sto ćemo preći iz grupe onih koji primaju u grupu onih koji daju uvećane doprinose za finansiranje projekata u zemljama u potrebi“, dodala je ministrica Turković.