Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
23.8.2022 19:23
Ministrica dr. Bisera Turković otvorila Generalni konzulat Bosne i Hercegovine u Novom Pazaru

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Bisera Turković otvorila je danas, 23. augusta 2022. godine, Generalni konzulat Bosne i Hercegovine u Novom Pazaru, Republika Srbija, zajedno sa državnim sekretarom u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Srbije Nemanjom Starovićem, te gradonačelnikom Novog Pazara Nihatom Biševcem.

“Otvaranje konzulata je izuzetno važan, historijski korak za obje države i za građane sa obje strane granice. Posebno, jer je inicijativa došla od predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića, ali i od strane Bošnjačkog nacionalnog vijeća. To potvrđuje da je postojala snažna volja i namjera da se i na ovaj način stvori okvir za zbližavanje ljudi, ali i za rješavanje nekih elementarnih i svakodnevnih potreba i problema. Otvaranje Generalnog konzulata je veliki korak i za bh. diplomatiju, koja će postati snažnija i više biti na usluzi bh. državljanima, ali i državljanima Republike Srbije koji imaju porodice, prijatelje, poslove, imovinu ili poslovne partnere u Bosni i Hercegovini. Naši narodi osjećaju međusobnu duboku povezanost i treba im olakšati njegovanje prijateljskih i poslovnih veza. Stanovnici Sandžaka osjećaju duboku povezanost sa Bosnom i Hercegovinom i ta osjećanja su obostrana. Naša želja je da te odnose jačamo, sa ciljem njegovanja dobrih međudržavnih odnosa i da doprinosimo njihovom daljnjem razvoju”, poručila je, između ostalog, ministrica Turković tokom obraćanja.

Generalni konzulat će pokrivati Zlatiborski i Raški upravni okrug, uključujući i Novi Pazar, Sjenicu, Tutin, Novu Varoš, Priboj i Prijepolje.

Odluku o otvaranju Generalnog konzulata BiH u Novom Pazaru donijelo je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine 2019. godine.

Veliki broj građana, predstavnika lokalnih vlasti, vjerskih zajednica te drugih uglednika i predstavnika diplomatskog kora prisustvovao je ovom historijskom činu.