Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
13.8.2022 19:28
Odgovor generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga na pismo ministrice Turković

“Uvjeravam vas da Sjevernoatlanski savez (NATO) snažno podržava euroatlanski put Bosne i Hercegovine. Alijansa će nastaviti sarađivati sa vašom državom i drugim međunarodnim partnerima da sačuvamo stabilnost i promoviramo reforme u Bosni i Hercegovini”, navodi se u pismu generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga upućenom zamjenici predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrici vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Biseri Turković.

Stoltenberg je odgovorio ministrici Turković na pismo u kojem ga je upoznala sa izazovima sa kojima se Bosna i Hercegovina suočava u vezi sa aktuelnim dešavanjima u Evropi i regionu.

“Ruska agresija na Ukrajinu je fundamentalno potkopala evropsku sigurnost. Zato je NATO spreman nastaviti podržavati partnere koji mogu biti izloženi malignom utjecaju i pritisku, kako bi ojačao njihovu otpornost. Kao što znate, NATO razvija set mjera, posebno skrojenih za Bosnu i Hercegovinu, u skladu sa vašim potrebama”, naveo je generalni sekretar NATO-a.

Stabilnost Zapadnog Balkana, kako je između ostalog navedeno u pismu, je dugoročni strateški cilj Alijanse kojemu ostaje do kraja predana. On je izrazio zabrinutost zbog separatističke retorike i aktivnosti koje prijete da naruše uspjeh Dejtonskog mirovnog sporazuma. Naveo je kako NATO snažno i nedvosmisleno podržava suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine te funkcionalnost institucija.