Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
26.7.2022 19:21
Ministrica Turković u Salzburgu razgovarala sa austrijskim kolegom Schallenbergom

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministrica vanjskih poslova BiH dr Bisera Turković boravi danas, 26. jula 2022. godine, u posjeti Republici Austriji na poziv ministra vanjskih poslova te države Alexandera Schallenberga.

Ministrica Turković je zajedno sa najvišim austrijskim funkcionerima, predsjednikom Alexanderom Van Der Bellenom, ministrom vanjskih poslova Austrije Alexanderom Schallenbergom te mnogim drugim austrijskim zvaničnicima prisustvovala otvorenju Salzburškog festivala.

Tokom posjete, sa šefom diplomatije Schallenbergom, ministrica Turković je razgovarala i o aktuelnoj situaciji u BiH te se još jednom založila za reforme u skladu sa evropskim standardima koje bi Bosni i Hercegovini omogućile napredak i dodjeljivanje kandidatskog statusa.

Ministrica Turković je naglasila kako je za BiH neprihvatljiva bilo kakva eventualna odluka visokog predstavnika koja bi dodatno cementirala etničke podjele te udaljila BiH od evropskih standarda.

Tokom razgovora, ministru Schallenbergu je prenesena i jučer na skupu u Sarajevu jasno izražena zabrinutost građana zbog mogućnosti da nametnute odluke budu korak nazad te da neće doprinijeti funkcionalnosti i evropskom putu BiH.