Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
22.7.2022 19:51
Ministrica Bisera Turković primila u nastupnu posjetu ambasadora Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Juliana Reillya

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković primila je 22. jula 2022. godine u nastupnu posjetu novoimenovanog ambasadora Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u BiH Juliana Reillya.

Na sastanku se razgovaralo o bilateralnim odnosima dvije zemlje, političkoj situaciji u BiH, putu naše zemlje u EU i NATO, Općim izborima, geopolitičkim izazovima s refleksijom na regiju te drugim aktuelnim temama.


Ministrica Turković izrazila je zahvalnost na pomoći i podršci koju Ujedinjeno Kraljevstvo daje Bosni i Hercegovini. Izvijestila je sagovornika o posljednjim dešavanjima u BiH s naglaskom na blokade i opstrukcije u radu bh institucija. Istaknula je i činjenicu da u Vijeću ministara BiH na usvajanje čeka više od 800 predmeta. Kada je riječ o izmjenama Izbornog zakona, ministrica je ponovila da se građanima u Bosni i Hercegovini moraju omogućiti ista prava u izbornom procesu, u skladu s provedbom presuda Evropskog suda za ljudska prava, bez daljnjih podjela i diskriminacije.

Ambasador Reilly je naglasio da Ujedinjeno Kraljevstvo pridaje važnost reformskim procesima u BiH i najavio nastavak provedbe britanske politike usmjerene na izgradnju stabilne i prosperitetne Bosne i Hercegovine. Izrazio je podršku euroatlantskim integracijama BiH, naglašavajući važnost stabilnosti i sigurnosti u regiji.

Ministrica Turković je poželjela dobrodošlicu i uspješan mandat ambasadoru Reillyju u našoj zemlji.