Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
22.7.2022 19:40
Ministrica Bisera Turković primila u nastupne posjete ambasadore Libije i Alžira

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković, danas je, 22. jula 2022. godine, primila u nastupne posjete ambasadore Države Libije Ahmed Mohamed Ahmed Bengalija i Narodne Demokratske Republike Alžir Toufika Miluta.

Ministrica Turković je izrazila zadovoljstvo imenovanjem ambasadora Bengalija, imajući u vidu činjenicu da se radi o prvom izvanrednom i opunomoćenom ambasadoru Države Libije u Bosni i Hercegovini od 2015. godine, te dodala da je Bosna i Hercegovina jedna od rijetkih zemalja koja od revolucije do danas nije zatvarala svoju Ambasadu u Tripoliju.

Na sastanku je istaknuto da dvije zemlje veže višedecenijsko prijateljstvo, te je izražena spremnost za nastavak jačanja odnosa i saradnje u oblasti ekonomije, obrazovanja i turizma. Tokom sastanka su razmijenjena mišljenja i o situaciji u obje države, te je naglašena važnost očuvanja mira i stabilnosti, koji će doprinijeti prosperitetu i boljem životu građana u Bosni i Hercegovini i Libiji.

Na sastanku sa novim ambasadorom Alžira, ministrica je pozdravila otvaranje Ambasade Alžira u našoj zemlji, te dodala da će uz buduće otvaranje ambasade Bosne i Hercegovine u Alžiru, biti dodatni poticaj za razvijanje i jačanje saradnje dvije zemlje. Zahvalila se na gostoprimstvu i srdačnoj dobrodošlici prilikom posjete Alžiru u maju ove godine.

Ambasador Alžira izrazio je nadu da će tokom njegovog diplomatskog mandata doći do unapređenja odnosa dvije zemlje, prije svega kada je riječ o jačanju ekonomske saradnje.

Sagovornici su razmijenili i mišljenja o ugovornim odnosima, te se složili o mogućnosti potpisivanja protokola o političkim bilateralnim konsultacijama Alžira i Bosne i Hercegovine.