Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
22.7.2022 13:27
Ministrica Bisera Turković primila u nastupnu posjetu ambasadora Republike Bugarske u BiH Valerija Ivanova Yotova

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković primila je 22. jula 2022. godine u nastupnu posjetu ambasadora Republike Bugarske u BiH Valerija Ivanova Yotova.

Ministrica Turković je izrazila zahvalnost za snažnu podršku i pomoć Republike Bugarske Bosni i Hercegovini na putu u EU i NATO. Istaknula da je Bugarska prva država koja je priznala Bosnu i Hercegovinu 15. januara 1992. godine, prije održavanja referenduma, i od tada nastavlja podržavati našu zemlju, posebno kada je riječ o evropskim integracijama. Naglasila je važnost integracije Zapadnog Balkana u EU, istaknuvši značaj skorog dobijanja kandidatskog statusa za BiH kao i nastavak reformskog procesa.

Novoimenovani ambasador Yotov je podsjetio na značaj evropske perspektive Zapadnog Balkana za unapređenje mira, stabilnosti, sigurnosti i prosperiteta cijele regije. Izrazio je podršku napredovanju BiH u EU i NATO kao i nastavku provedbe reformi. Pozvao je ministricu Turković u službenu posjetu Sofiji te izrazio nadu da će dinamici unapređenja bilateralnih odnosa dvije zemlje doprinijeti i održavanje konsultacija MVP BiH i MVP Republike Bugarske. 

Tokom susreta bilo je riječi i o političkoj situaciji u BiH, geopolitičkim izazovima, s naglaskom na rusku agresiju u Ukrajini i refleksijama te krize, kao i drugim aktuelnim temama.