Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
21.7.2022 16:44
Ministrica Bisera Turković se sastala sa zastupnikom u Bundestagu Peterom Beyerom

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković, danas se, 21. jula 2022. godine, sastala sa zastupnikom njemačkog Bundestaga Peterom Beyerom, te razgovarala o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Ministrica Turković je pozdravila Rezoluciju o Bosni i Hercegovini koja je nedavno usvojena u Bundestagu, što predstavlja snažnu podršku Njemačke našoj zemlji, te istakla da je važno što su u ovom dokumentu prepoznati i označeni kočničari napretka Bosne i Hercegovine.

Ponovljena je važnost dobijanja kandidatskog statusa do kraja ove godine, što bi predstavljalo snažan signal za sve građane naše zemlje o budućem članstvu u EU, ali istovremeno bi smanjilo negativne strane uticaje u Bosni i Hercegovini.

U kontekstu rasprava o Izbornom zakonu, ministrica je istakla da je nephodno svim građanima u Bosni i Hercegovini omogućiti jednaka prava u izbornom procesu, što će uključivati presude Evropskog suda za ljudska prava, te da nisu prihvatljive bilo kakve izmjene koje će dodatno produbiti podjele i diskriminirati građane.

Zbog blokada i opstrukcija u radu državnih institucija, naglašeno je, samo u Vijeću ministara na usvajanje čeka više od 800 različitih predmeta, među kojima su mnogi važni dokumenti za napredak naše zemlje i poboljšanje životnog standarda građana.

Zastupnik Beyer je član Odbora za vanjske poslove Bundestaga i specijalni izvjestilac poslaničke grupe CDU/CSU u Bundestagu za transatlantske odnose, Zapadni Balkan, EU proširenje i svemirsku politiku.