Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
18.7.2022 17:00
Zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH mr.sc. Josip Brkić sastao se zamjenikom ministra vanjskih poslova Gruzije Teimurazom Janjaliom

Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine mr.sc. Josip Brkić sastao se 18. jula 2022. godine sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Gruzije Teimurazom Janjaliom.

Na sastanku se razgovaralo o bilateralnim i multilateralnim odnosima Bosne i Hercegovine i Gruzije, aktuelnoj političkoj situaciji u obje zemlje, evropskoj perspektivi BiH i Gruzije, euroatlantskim integracijama i unapređenju suradnje.

Tom prilikom ocijenjeno je da su odnosi između Bosne i Hercegovine i Gruzije izuzetno dobri, bez otvorenih pitanja, zasnovani na uzajamnom poštivanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

Sagovornici su tokom sastanka razmijenili iskustva dvije zemlje vezana za proces integracija i pristupanja Evropskoj uniji, osvrnuvši se i na junski sastanak Evropskog vijeća u Briselu na kojem je odlučeno da se Ukrajini i Moldaviji dodijeli status zemalja kandidatkinja te evropsku perspektivu Gruziji. Zamjenik Brkić je pozdravio zaključke Evropskog vijeća ali i izrazio razočaranost izostankom odluke za Bosnu i Hercegovinu. Istaknuo je potpunu i neupitnu opredijeljenost Bosne i Hercegovine za postizanje punopravnog članstva u Evropskoj uniji, te naglasio da bi se dodjeljivanjem kandidatskog statusa dao snažan poticaj nastavku reformskih procesa u cilju dobrobiti za žitelje Bosne i Hercegovine. Dodao je da regionalna saradnja ostaje vitalan i nezamjenjiv faktor na našem putu ka EU. Ocijenio je da je Bosna i Hercegovina posvećena unapređenju mira, stabilnosti, sigurnosti i prosperiteta u regiji, u okviru svog strateškog vanjskopolitičkog cilja, punopravnog članstva u EU. Također je izvijestio sagovornika, kao predsjedavajući Komisije za saradnju s NATO-om BiH, da Bosna i Hercegovina ostaje opredijeljena za saradnju i partnerstvo sa NATO-om, kao i da je svoje reformske aktivnosti definisala u sklopu Programa reformi 2022.

Zamjenik Janjalia pozdravio je reformski put Bosne i Hercegovine u EU i NATO te iskazao  spremnost Gruzije na značajniju saradnju s Bosnom i Hercegovinom na evropskom putu. Naglasio je da je njegova zemlje posebno zainteresovana za iskustva Bosne i Hercegovine i saradnju u razmjeni iskustava dobre prakse u procesu evropskih integracija.