Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
18.7.2022 15:18
Reakcija MVP BiH o nabavci stikera za vize

Zbog niza medijskih špekulacija i dezinformacija u posljednje vrijeme primorani smo saopćiti sljedeće:

Sva diplomatsko-konzularna predstavništva Bosne i Hercegovine su imala i trenutno imaju    stikere za izdavanje viza.

Svi zahtjevi su se procesuirali i procesuiraju se u skladu sa zakonskim rokovima.

Okončana je nova nabavka stikera za vize u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine. Izvršena je nabavka 80.000 stikera za vize koji se već distribuiraju u skladu sa planom i potrebama.

Od 2014. godine, kada je donesen Zakon o javnim nabavkama, Ministarstvo je bilo u obavezi da stikere za vize nabavlja putem javnog tendera što do sada nije činjeno.

Ovo je prva nabavka stikera u toku mandata aktuelne zamjenice predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković.

Da bi se raspisao tender bilo je neophodno donijeti nedostajući Pravilnik o vizama sa preciznim karakteristikama stikera, usaglasiti ga sa Ministarstvom sigurnosti i Službom za strance, usvojiti Pravilnik, obezbijediti sredstva u budžetu, a zatim raspisati javni tender.

Kako se na prvi tender nije niko javio, ko bi mogao zadovoljiti tehničke specifikacije, tender je poništen i išlo se u novu tendersku proceduru koja je uspješno okončana.

Odbacujemo sve zlonamjerne pokušaje izazivanja panike i zabune u javnosti.

S druge strane, smatramo da je za dodatni razvoj turističkih veza i povećan broj turista, potrebno olakšati vizni režim i omogućiti da turisti dođu bez viznih procedura u ljetnom periodu u BiH.

Stoga je, Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine po drugi put uputilo Vijeću ministara BiH hitan prijedlog izmjene i dopune Odluke o vizama po kojoj bi se državljanima Saudijske Arabije omogućio dolazak u našu zemlju u trajanju do 30 dana bez vize tokom ljetnog perioda i tako omogućio daljnji i ubrzani razvoj turističke saradnje.

Smatramo da je to najbolje rješenje za podršku turističkom rastu u Bosni i Hercegovini.