Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
14.7.2022 14:49
Zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH mr.sc. Josip Brkić učestvovao na ministarskoj konferenciji “Odgovornost prema Ukrajini”

Zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH mr.sc. Josip Brkić učestvovao je 14. jula 2022. godine na ministarskoj konferenciji pod nazivom “Odgovornost prema Ukrajini” koja je održana u konvencijskom centru Svjetskog foruma u Hagu. Domaćini Ministarske konferencije su ministar vanjskih poslova Kraljevine Nizozemske Wopke Hoekstra, tužilac Međunarodnog krivičnog suda Karim A.A. Khan QC i Europski komesar za pravosuđe Didier J.L. Reynders.

Cilj ministarske konferencije je osigurati da masovna kršenja ljudskih prava i međunarodnog humanitarnog prava i ratni zločini počinjeni tokom rata u Ukrajini ne ostanu nekažnjeni.

Zamjenik ministrice Brkić učestvovao je kao govornik na temu: “Koherentnost djelovanja – Načelo komplementarnosti na djelu”.

Tijekom obraćanja, zamjenik Brkić je kazao da Bosna i Hercegovina, kao zemlja koja je prošla rat, koji je ostavio duboke ožiljke, osjeća puno suosjećanje, duboku empatiju i solidarnost s narodom Ukrajine. Naglasio je da međunarodna zajednica mora biti odlučna i jedinstvena po pitanju odgovornosti, jer je to ključno za slanje jasne poruke počiniocima ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti, genocida i zločina agresije da će odgovorne strane za kršenje međunarodnog prava snositi odgovornost.

Naglasio je da Bosna i Hercegovina pozdravlja i podržava rad na istrazi ratnih zločina i drugih zločina koje provodi Međunarodni krivični sud i da podržava odluku Vijeća za ljudska prava UN-a da se hitno uspostavi nezavisna međunarodna istražna komisija za dokumentiranje ratnih zločina i kršenja ljudskih prava u Ukrajini. Istaknuo je spremnost Bosne i Hercegovine da ponudi svoja iskustva u oblasti identifikacije žrtava s obzirom da je Bosna i Hercegovina u bliskoj suradnji s Međunarodnom komisijom za nestale osobe izgradila jedinstven i vrlo sofisticiran sustav identifikacije žrtava temeljen na DNK analizama.  Također je napomenuo da je Bosna i Hercegovina spremna podijeliti svoja iskustva i da se iz užasnih iskustava kroz koja su prošle žrtve mogu izvući pouke, a rješavanje njihovih slučajeva može poslužiti kao primjer ostalim zemljama.

Na ministarskoj konferenciji u Hagu učestvovali su predsjednik Ukrajine Volodymyr Zelenskyy (online), specijalna predstavnica generalnog sekretara UN-a za seksualno nasilje u sukobu Pramila Patten, državni sekretari, ministri i zamjenici ministara vanjskih poslova, tužioci, predstavnici OESS-a i Vijeća Europe, ambasadori.