Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
13.7.2022 14:12
Zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH mr.sc. Josip Brkić sastao se s predsjedavajućim OSCE-a i ministrom vanjskih poslova Republike Poljske Zbigniewom Rauom

Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine mr.sc. Josip Brkić sastao se u srijedu, 13. jula 2022. godine u Sarajevu s predsjedavajućim Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) i ministrom vanjskih poslova Republike Poljske Zbigniewom Rauom.

Nakon radnog sastanka dva izaslanstva u Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, zamjenik ministrice Brkić i ministar Rau dali su izjave za medije.

Tom prilikom zamjenik Brkić je rekao kako je na sastanku bilo riječi o važnosti nastavka multilateralne saradnje s obzirom na sigurnosne izazove u Evropi. Istaknuo je i da je multilateralna saradnja najbolji način za rješavanje zajedničkih izazova koji su pred svim državama članicama Organizacije za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE).

„Bosna i Hercegovina podržava usredotočenost predsjedavajućeg OSCE-a na evropski sigurnosni poredak kao i podržavanje koncepta OSCE-a na sveobuhvatnu sigurnost jer je važno zajednički raditi na očuvanju regionalne sigurnosti i stabilnosti te nastaviti doprinositi mirnom rješavanju dugotrajnih sukoba na području OSCE-a”, naglasio je zamjenik Brkić. Podsjetio je na važnost pomoći OSCE-a u BiH, posebno u izgradnji i jačanju demokratskih institucija. Dodao je da BiH doprinosi i ističe značaj terenskih misija OSCE-a. „U kontekstu izmjene izbornog sistema u BiH nemjerljiv je doprinos OSCE-a i njihovog Ureda za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) da dođemo blizu rješenja za koje se nadamo će nakon ovogodišnjih izbora biti ojačano te da ćemo imati izborno zakonodavstvo koje će prepoznati preporuke ODIHR-a, Venecijanske komisije i inkorporisati presude Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH “, kazao je zamjenik Brkić.

Ministar Rau je ponovio zajedničku perspektivu za BiH i regiju u integrisanju u euroatlantsku zajednicu. „U našem je najvećem interesu da BiH ostane orijentisana ka stabilnoj i sigurnoj budućnosti. Razgovarat ću i s drugim dužnosnicima, predstavnicima međunarodne zajednice i civilnog društva koji imaju značajnu ulogu u BiH”, istaknuo je ministar Rau. Dodao je da se moraju spriječiti trenutne podjele u javnom diskursu u BiH kako bi se poboljšala funkcionalnost države BiH. „U interesu je da izbjegnemo eskalacije i da vaša zemlja ostane sigurna država u budućnosti”, rekao je poljski ministar. Ponovio je da međunarodna zajednica ima jasan stav da BiH nema alternativu nego da treba da nastavi s potrebnim reformama i prevaziđe podjele.