Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
12.7.2022 19:21
Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine mr.sc. Josip Brkić primio u posjetu ambasadora Sjedinjenih Američkih Država Michaela Murphyja

Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine mr.sc. Josip Brkić primio je 12. jula 2022. godine u posjetu ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Michaela Murphyja.
Na sastanku je razgovarano o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, sa posebnim naglaskom na reformski proces, stjecanje statusa kandidata za članstvo BiH u EU, euroatlantske integracije, te predstojeće Opće izbore.
Zamjenik ministrice Brkić je naglasio da je integracija BiH u EU i NATO jedini put za stabilnost, mir i napredak u Bosni i Hercegovini i cijeloj regiji, te da joj je na tom putu potrebna i podrška EU i NATO-a, kao i njihova aktivna prisutnost u očuvanju suvereniteta i jačanju otpornosti na vanjske prijetnje i uplitanja. BiH ostaje opredijeljena za saradnju i partnerstvo sa NATO-om, kazao je zamjenik Brkić, i izrazio spremnost za daljnje unaprjeđenje saradnje. Informisao je američkog ambasadora o radu Komisije za saradnju sa NATO-om na čijem je čelu, sa posebnim osvrtom na aktivnosti vezane za proceduru donošenja Programa reformi 2022.

Ambasador SAD-a Michael Murphy je potvrdio podršku Sjedinjenih Država suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine, i naglasio predanost SAD-a očuvanju mira i stabilnosti u BiH i na zapadnom Balkanu. SAD podržava BiH u procesu euroatlantskih integracija i nastavit će pružati podršku reformi vladavine prava i sigurnosti, izbornoj reformi te borbi protiv korupcije koja podriva funkcionalnost i stabilnost institucija. Ocijenio je važnim funkcionalnost i efikasnost institucija na državnom i entitetskom nivou, kao i nastavak reformskih procesa u Bosni i Hercegovini koji će omogućiti intenziviranje integracijskog procesa.

Sagovornici su se složili kako je potrebno što prije pristupiti provedbi nužnih reformi i postizanju kompromisa oko rješavanja ključnih pitanja koja su neophodna za funkcionisanje vlasti u BiH.