Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
12.7.2022 17:07
Zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH mr.sc. Josip Brkić sastao se državnom ministricom za Europu i klimu u njemačkom MVP Annom Lührmann

Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine mr.sc. Josip Brkić sastao se 12. jula 2022. godine s državnom ministricom za Evropu i klimu u Ministarstvu vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke Annom Lührmann.

Na sastanku se razgovaralo o bilateralnim odnosima, političkoj situaciji u BiH, provedbi reformi u kontekstu kandidatskog statusa BiH za članstvo u EU, misiji EUFOR Althea, regionalnoj saradnji te drugim aktuelnim pitanjima.

Tokom razgovora zamjenik ministrice Brkić izrazio je zahvalnost za interes SR Njemačke za put Bosne i Hercegovine u procesu euroatlantskih integracija istaknuvši nezadovoljstvo izostankom odluke u Vijeću EU za dodjeljivanjem kandidacijskog statusa Bosni i Hercegovine. Osvrnuo se na usvojeni zahtjev stranaka u njemačkom Bundestagu pod nazivom "Podrška Bosni i Hercegovini na putu ka boljoj budućnosti ", napomenuvši da zbog nerazumijevanja političke situacije u Bosni i Hercegovini, te jednostranog pristupa situaciji može doći do zloupotrebe usvojenog od trećih strana. Istaknuo je da slijedom jednostavne formule propisane Daytonskim mirovnim sporazumom koji propisuje tri konstitutivna naroda i ostale građane koji žive u Bosni i Hercegovini, dva entiteta, jedna država, Bosna i Hercegovina može izaći iz najveće političke krize u kojoj se naša zemlja nalazi. Pozdravio je i odluku Bundestaga kojom je odobreno ponovno učestvovanje njemačkih vojnika u sklopu sigurnosne misije Evropske unije EUFOR Althea u Bosni i Hercegovini imajući u vidu izazovne geopolitičke prilike uslijed ratnih zbivanja u Ukrajini. Zamjenik Brkić, kao predsjedavajući Komisije za saradnju s NATO-om BiH, informisao je sagovornicu da je naša zemlja definisala svoje reformske aktivnosti u sklopu Programa reformi 2022, koji Komisija treba usvojiti i proslijediti u daljnju zakonsku proceduru.

Ministrica Lührmann istaknula je da je Njemačka izuzetno zainteresovana za situaciju u jugoistočnoj Evropi. Uz činjenicu da je BiH visoko na njemačkoj političkoj agendi, ocijenila je da je budućnost naše zemlje u EU. Iskazala je neupitnu podršku Njemačke Bosni i Hercegovini na njenom evropskom putu ali i istaknula važnost nastavka procesa reformi u ispunjavanju 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji. Sastanku je prisustvovao i specijalni izaslanik Vlade Savezne Republike Njemačke za zapadni Balkan Manuel Sarrazin.