Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
9.7.2022 19:20
Zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH mr.sc. Josip Brkić sudjelovao na "Dubrovnik Forumu"

Zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH mr.sc. Josip Brkić učestvovao je na Međunarodnoj konferenciji "Dubrovnik Forum 2022" pod nazivom "A Quest for Balance in a World Disrupted", koja je održana 8. i 9. jula 2022. godine.

U fokusu petnaestog izdanja foruma, koji je okupio visoke dužnosnike EU, zemalja članica EU i regije, bila je ruska invazija na Ukrajinu i njen globalni utjecaj, prije svega na geopolitičke odnose i svjetsku ekonomiju.  Zamjenik ministrice Brkić učestvovao je u okviru foruma na panelu pod nazivom "Decision time in Europe’s "Soft underbelly"…and beyond" na kojem su razmijenjena mišljenja o mogućim posljedicama ruske agresije na Ukrajinu na zemlje jugoistočne Evrope te značaju proširenja EU.

U svome obraćanju zamjenik Brkić pozdravio je činjenicu da su čelnici država članica EU dodijelili status kandidata Ukrajini i Moldaviji te evropsku perspektivu Gruziji, ali da je Bosna i Hercegovina razočarana izostankom odluke za Bosnu i Hercegovinu, što nije postignut konsenzus u Vijeću EU, s obzirom da se radi o političkoj odluci, zbog koje posljedice snose žitelji Bosne i Hercegovine. Naglasio je da se nedodjeljivanjem kandidatskog statusa otvaraju mogućnosti snažnijeg utjecaja trećih strana, čime se jačaju unitarističke i separatističke ideologije unutar Bosne i Hercegovine, što je protivno duhu Daytonskog mirovnog sporazuma koji podrazumijeva jednu državu, dva entiteta i tri konstitutivna naroda, uz jednaku zaštitu prava svih građana Bosne i Hercegovine. Još jednom je ponovio da za Bosnu i Hercegovinu nema održive alternative od EU i NATO integracija jer je to jedini put za stabilnost, napredak i mir u Bosni i Hercegovini i cijeloj regiji jugoistočne Evrope. Ocijenio je da u ovim izazovnim trenucima za Bosnu i Hercegovinu, politički glasovi ujedinjene Evrope moraju biti puno glasniji i angažiraniji kako bi presjekli buku zapaljive retorike, radikalizacije i govora mržnje.

Na marginama foruma zamjenik ministrice Brkić se, u odvojenim susretima, sastao s  generalnim sekretarom za vanjske poslove Ministarstva za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije Peterom Launsky-Tieffenthalom i državnim sekretarom Republike Portugal Tiagom Antunesom s kojim je razgovarano o bilateralnim odnosima zemalja kao i političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini.