Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
27.6.2022 19:13
Ministrica Bisera Turković u posjeti Češkoj Republici uoči preuzimanja predsjedavanja Vijećem Evropske unije

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković, danas se, 27. juna 2022. godine, u Pragu sastala sa ministrom vanjskih poslova Češke Republike Janom Lipavskym.

Posjeta ministrice Turković i delegacije Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, organizovana je uoči češkog preuzimanja šestomjesečnog predsjedavanja Vijećem Evropske unije, koje počinje od 1. jula 2022. godine.


Ministar Lipavsky je upoznao ministricu Turković sa prioritetima češkog predsjedavanja Vijećem EU, a koje dolazi u vremenu velikih sigurnosnih i ekonomskih izazova u Evropi i svijetu. Naglasio je da će u vanjskopolitičkim prioritetima u fokusu pažnje ostati proširenje EU na Zapadni Balkan, uključujući i dobijanje kandidatskog statusa za Bosnu i Hercegovinu. Podsjetio je da se češki premijer prije nekoliko dana u Briselu na sastanku lidera EU, zalagao da Bosna i Hercegovina dobije kandidatski status.

Ministrica Turković je naglasila da Češka preuzima predsjedavanje u teškim vremenima, ali da postoji veliki prostor za napredak naše zemlje u narednih šest mjeseci. Podsjetila je da naša zemlja nije dobila kandidatski status, te je upoznala sagovornika o političkoj situaciji i blokadama rada državnih institucija, koje su dovele do usporavanja evropskog puta Bosne i Hercegovine. Naglasila je da je cilj pojedinih političkih predstavnika i njihovih stranaka da prikažu Bosnu i Hercegovinu kao nefunkcionalnu zemlju. Ministrica je istakla da bi dobijanje kandidatskog statusa za članstvo u EU poslalo snažnu poruku građanima, posebno mladima i djeci, da je njihova budućnost u EU, a istovremeno bi smanjilo prostor za širenje uticaja trećih strana u Bosni i Hercegovini.
 
Na sastanku je razgovarano i o drugim važnim temama, uključujući sporazum bh. političkih lidera iz Brisela, produženje misije EUFOR-Althea, multilateranu saradnju i druge.

Ministrica Turković je naglasila da Bosna i Hercegovina i Češka Republika iduće godine obilježavaju 30. godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa, te se zahvalila ovoj prijateljskoj zemlji za svu pomoć koju je pružila našoj zemlji u proteklim godinama. Posebno je istakla činjenicu da se naša zemlja nalazi među šest prioritetnih zemalja, kojima Češka odobrava razvojnu pomoć, te se zahvalila za dugogodišnje stipendije bh. studentima.

Na sastanku je istaknuta važnost i češkog arhitekte Karla Paržika, čija je 80. godišnjica smrti obilježena ovih dana. Radi se o arhitekti koji je projektovao više od 160 objekata u Bosni i Hercegovini, a koji uključuju neke od najljepših građevina u našem glavnom gradu i državi.